ИНФО Србија

Најлепша вест за будуће родитеље! Ево колико пара добијају за прво дете!

Pixabay.com

Закон о финансијској подршци породици биће усвојен до краја године, родитељски додатак биће повећан и за друго, треће и четврто дете али ће највеће увећање осетити родитељи првог детета

Србија ће ускоро добити нови закон о финансијској подршци породици који предвиђа да родитељи за прву бебу добију помоћ од 100.000 динара. Биће повећана и помоћ за друго, треће и четврто дете.
Како је званично речено у Министарству рада и социјалне политике, родитељски додатак за прво, друго, треће и четврто дете биће повећан али ће највеће увећање осетити родитељи првог детета, пишу београдски медији.

Наиме, за прву бебу из буџета биће исплаћен једнократни износ од 100.000 динара уместо тренутних 39.345,83, а разлика је огромна.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У Министарству рада и социјалне политике нису прецизирали о коликом увећању је реч, али су напоменули да је оно „незнатно у односу на тренутне износе“, као и да ће се и даље исплаћивати у 24 месечне рате.

Новина је и да ће право на родитељски додатак имати и страни држављани ако су стално настањени у Србији, под условом да је дете рођено у нашој земљи. Ово право моћи ће да остваре и очеви ако су мајке страни држављани.

Усвајањем новог Закона о породици, повраћај ПДВ-а на беби-опрему и дефинитивно ће отићи у историју.

Уместо тога родитељи ће примати паушал у износу од 5.000 динара. Он ће се исплаћивати уз једнократни износ родитељског додатка и прву његову исплату за друго, треће и четврто дете.

– За разлику од садашњег законског решења, за његово оставривање неће бити потребно испуњавање додатних услова везаних за приходе породице и скупљање рачуна у две године, а оствариће га далеко већи број корисника, тј. оствариће се за свако дете за које је остварен родитељски додатак – рекли су из Министарства рада и социјалне политике.

Право на накнаду за породиљско моћи ће да остваре и мајке које самостално обављају делатност, које су ангажоване по основу ауторског права, уговора о делу и по основу уговора о обављању привремених и повремених послова, ако су на тај начин примале зараду 18 месеци пре рођења детета

Исто право имаће и мајка која је у моменту рађања детета незапослена и није остварила право на новчану накнаду по основу незапослености, као и жене које су 24 месеца пре рођења детета биле пољопривредни осигураници.

Мења се и начин обрачуна и исплате накнаде. Обрачунаваће се на основу просека плата у последњих 18 месеци.

Фото: Pixabay.com
Извор: Telegraf.rs