Свет

Највећа свађа у Европи на помолу? Сви се боре за ово…

За „удомљавање“ европских агенција које се након Брегзита селе из Лондона у градове Европске уније кандидатуре су стигле из 21 државе чланице Европске уније, а надметање би се лако могло претворити у свађу, оцењују медији.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

За ново седиште Европске агенције за лекове (ЕМА) до 1. августа пристигло је 19 понуда, а за Европско надзорно тело за банкарство (ЕБА) осам, пише „Јутарњи лист“.

Надметање за углед, радна места и послове везане за ЕУ агенције често се ужари, али ова дипломатска утакмица ризикује да ослаби јединство преосталих 27 чланица ЕУ-а усред осетљивих двогодишњих разговора о Брегзиту, оцењује агенција Ројтерс у уторак.

Посебно велик интерес влада за то где ће бити седиште Европске агенције за лекове која има готово 900 запослених, годишњи буџет од 360 милиона евра и током године на састанцима у Лондону окупља 36.000 стручњака.

Хрвати тврде: Српски политичари знају да Косово не може бити део Србије

Иако на папиру сви имају исте шансе, очекује се да ће Француска и Немачка имати главну улогу у одлучивању.

Понуде за смештање ЕМА-е дали су Амстердам, Атина, Барселона, Бон, Братислава, Брисел, Букурешт, Копенхаген, Даблин, Хелсинки, Лил, Милано, Порто, Софија, Стокхолм, Малта, Беч, Варшава и Загреб.

Милански градоначелник Ђузепе Сала, чији град агенција Ројтерс оцењује фаворитом за добијање Европске агенције за лекове, рекао је у уторак да понуду словачке престонице Братиславе не треба прихватити.

– Да Братислава може бити озбиљан кандидат, гледајуц́и на учешц́е те земље у одређеним приступима имиграцији, по мом је мишљењу нешто неприхватљиво – рекао је Сала, преноси АНСА.

Словачка, с Чешком, Пољском и Мађарском, припада Вишеградској групи која је недавно заузела врло оштре ставове о прихватању миграната у ЕУ који су се искрцали у Италији, подсећа италијанска агенција.

– Тешко је рећи колике изгледе има Милано, досије је сигурно врло добар. Ако је то политичко питање, а то ће бити, верујем да наша влада мора искористити значај Италије – рекао је Сала.

Председник италијанске регије Ломбардије Роберто Марони (Лега Норд) прошле је недеље, како су пренели италијански медији, изразио бојазан да би кандидатуру Милана могла отежати француско-немачка осовина, односно да те две земље подржавају кандидатуре Порта, Беча, Бона, Копенхагена и Братиславе.

Марони је изразио сумњу да се француски председник Емануел Макрон договорио с немачком канцеларком Ангелом Меркел да пошаљу ЕМА-у у Братиславу и додао да га забрињава могућност да ће превладати „политичка логика“, а Италија бити без савезника.

Међу критеријумима који морају бити задовољени за седиште је и осигуравање одговарајуће зграде с потребном квадратуром. На пример, садашње седиште ЕМА-е у Лондону има 27.000 метара квадратних површине, од чега 6.000 метара квардратних отпада на канцеларије различите површине.

Милано, главни град Ломбардије, за смештај ЕМА-е понудио је историјски небодер Пирели, грађен педесетих година прошлог века, у којем се тренутно налази регионална скупштина. Марони је потврдио да је регија спремна да ту зграду препусти Европској агенцији за лекове.

 

Извор: Blic.rs / Vestionline.com