Свет

НАПЕТО: Стеже се омча око Трампа

Роберт Милер, бивши директор ФБИ, формирао велику пороту. Траг новца води до главних криваца.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

ВАШИНГТОН – Доналд Трамп, председник САД, претрпео је нови, снажан ударац након што је Роберт Милер, бивши директор ФБИ, формирао велику истражну пороту која ће одлучивати о подношењу кривичних пријава у истрази о руском мешању у прошлогодишње председничке изборе.

Како преноси Вол стрит џорнал, очекује се да ће траг новца довести до главних криваца у случају који би у крајњој линији могао да доведе и до смене шефа Беле куће.

Независна истрага

Милер је постављен на чело тима управо да би се осигурала потпуна независност у истрази о везама људи из председничке кампање садашњег председника Доналда Трампа са Русијом. Формирањем велике истражне пороте истрага је ушла у „нову фазу“ и њени чланови ће иза затворених врата одлучивати о томе да ли су докази тужилаштва довољни да би се подигла оптужница. Уз то, Милер ће сада моћи да добије нова документа и изјаве које су сведоци пред Сенатом дали под заклетвом.
– Истражна порота се не сазива осим ако је истрага открила довољно елемената који чине најмање једно кривично дело – рекао је Бредли Мос, правни саветник специјализован за националну безбедност.

 КОНТРАМЕРЕ: Без хрватских производа у Србији 30 дана

Клупко се одмотава

Подсећамо, ФБИ је раније саопштио да су руски хакери крађом и објављивањем мејлова Хилари Клинтон током кампање помогли Трампу да тријумфује. Уз то, Трампов син Доналд Трамп јуниор се састајао с руском адвокатицом која му је обећала компромитујуће информације о Клинтоновој. Сумњиве састанке с руским званичницима имао је и Џаред Кушнер, супруг Трампове мезимице ћерке Иванке. Трамп је у мају сменио Џејмса Комија с места директора ФБИ. Управо је Коми био на челу истраге о везама између Трампових сарадника и Русије.

Републиканац из Висконсина
МАРК ГРИН НА ЧЕЛУ УСАИД

Сенат је на предлог председника Трампа именовао бившег конгресмена Марка Грина за директора Америчке агенције за међународни развој (УСАИД). Грин је републиканац из Висконсина који је био у Представничком дому од 1999. до 2007. године, радио је као амбасадор у Танзанији, а био је и председник Међународног републиканског института. На чело ове агенције долази у тренутку кад администрација предлаже велико смањење стране помоћи.

 

Извор: Kurir.rs