Издвајамо Србија

НАРОД ПОРУЧИО ВУЛИНУ: „Нека вам БОТОВИ иду на фронт, знамо како су прошли ветерани из ратова 90-их!“

Београд — Још се нису смириле страсти због позива за војну вежбу, а министар војни најављује да би сви грађани морали да прођу неки вид обуке.

Министар Вулин је током обиласка касарне Топчидер рекао да сви напори које улаже Министарство, Генералштаб и Команда за обуку нису довољни без помоћи читаве државе и друштва.

Александар Вулин (Фото: Јутјуб)
Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Зато ми морамо да нађемо начине да поново у процес обуке уведемо и оне који нису припадници војске. Ни једна војска на свету није довољно бројна, ни једна војска на свету није довољно спремна за изазове који су пред нама, уколико нема подршку читавог становништва, уколико нема подршку свих грађана једне земље”, навео је Вулин.

У Београдском центру за безбедносну политику кажу да уколико би се спровела општа обука становништва, то би значило да постоји претња од спољне агресије.

Осим тога, наводе и да је према претходној стратегији националне безбедности, та претња окарактерисана као мало вероватна.

“Становништво би требало да зна, грађани би требало да знају који су то изазови и ризици на које министар Вулин мисли. Дакле никакве промене устројства војске, промене војне обавезе не би требало да се доносе без доношења нове стратегије националне безбедности и стратегије одбране”, каже Владимир Ерцег из Београдског центра за безбедносну политику.

Статистика каже да много више грађана страда услед незнања како да поступе приликом поплава, пожара, или других елементарних непогода.

“Можда би било паметније обучавати становништво правилном поступању у ванредним ситуацијама, а не за општу војну обуку у циљу одбране земље. То је посебно важно у случају наше земље, која и даље има катастрофалан систем цивилне заштите у коме је становништво необучено за поступање у таквим ситуацијама”, каже Ерцег.

Такође, треба радити на обуци, али и бољој опремљености припадника специјалних јединица које реагују у ванредним ситуацијама.

Мишљења народу су подељена када је у питању општа обука становништва, једни су против због лошег односа према ратним ветеранима из ратова 90-их година, други су за то да младима недостаје војна обука, погледајте коментаре:
Фото: принтскрин Б92

 

Извор: Б92/ Србија јавља