Православље

НАРОДНА ПРЕДСКАЗАЊА КОЈА НАСЛУЋУЈУ СРЕЋУ: Окајаћете својих СЕДАМ грехова уколико урадите следеће

Фото: Pixabay.com

Детелина – Срећне су оне с 4, 6, 8 и 9 листова. Што је више листова то је више среће. Несрећу доносе детелине с 5 и 7 листова, те уколико их пронађете, требате их уништити. Више среће донесе она детелина коју случајно нађете, него оне које намерно тражите. Кад пронађете срећну детелину треба је откинути ноктима или зубима, те је ставити у свилену марамицу и носите уз срце, а о њој никоме не причати. Срећна детелина с девет листова веома је ретка, а носи се уз себе и ноћу и дању.

Пшенични клас – Ретко је двострук, трострук или вишеструк, али ако се случајно пронађе, доноси срећу. Парни класови доносе срећу у новцу и носе се уза себе, а непарни срећу у љубави, али се не носе са собом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сламка с класом – Пред вратима знак је доласка мушког госта у кућу, а без класа је женског госта.

Двострука рука” односно ружа из чије средине расте пупољак јест “вереничка ружа”. Ко је пронађе брзо ће се удати или оженити. Кад трн запне за хаљину, знак је скоре свадбе у којој ћеш и ти бити.

Откривен паклени ТАЈНИ ПЛАН Американаца: Ево како ће покушати да окрену Србе против Руса!

Кад се о тебе закачи некаква грана, знак је да те неко обожава. Грану не треба прегазити, него руком склонити. Цвет рена, ако га носиш уз себе, тера непожељне просце. Прву љубичица коју у пролеће нађеш, поједи, јер ће те ове године волети твоји најближи.

Глогова шипка на кући, штити укућане.

Животиње
Ако помогнеш било којој животињи у невољи, доброчинство ће ти се вратити. Кад ти црна мачка пређе преко пута, на путу нећеш имати среће. Кад ти на путу у сусрет дође пас, посао ћеш с успехом обавити.

Кад сретнеш свиње, започети посао донеће ти добитак. Ако чујеш кукавицу да кука, а имаш уза себе новаца, имаћеш га онда и целе године. Ако га немаш уз себе, те га године нећеш ни стећи.

Ако гавран или више њих лете пролете над твојом главом и гракћу, чувај се несреће.

Глас сове наговештава болест. Ако је села на твоју кућу, неко ће из куће бити болестан. Тамо где сове певају, закопано је благо. Ако га желиш ископати, за време копања не смеш говорити.

Кад видиш роду да мирно седи или стоји на крову твоје куће, у кућу ће ти се уселити мир и срећа. Кад чујеш роду да клепеће, имат ћеш штете у кући.

Сеница чува кућу од грома и ватре, ако се на њу насели. Кад помогнеш буби, која се изврнула на леђа, “седам си својих греха окајао”.

Онај на кога падне гусеница биће љут на своје ближње. Ако сретнеш риђег коња, још тог дана видећеш драгу особу. Ако сретнеш белог коња, даћеш новац.

Паука видети ујутро, значи несрећа и бриге. Видети га о подне, значи да ће се све лако решити, а видети га навечер је срећа. Кад паук на тебе падне из зрака, доби ћеш радосне вести.

Мишеви који живе у рудницима и тунелима не смеју се убијати. Својим бегом наговештавају несрећу. Када петао кукуриче пред кућним вратима, доћи ће гости. Када пас чувар у ноћи завија, смрт обилази кућу.

Када ластавица савије гнездо под кровом куће, у тај дом ући ће мир.

Предмети
Стара потковица доноси срећу. Кад је прибијена на кућу, чува је од несреће. Кад маказе падну на под, и забоду се, у кући ће бити свађе.

Ако падне нож, па се забоде, доживећеш неверу од особе коју волиш. Приликом враћања посуђене игле, не захваљуј, јер у противном ћеш се посвађати с том особом.

Кад посудиш лек, не кажи хвала, јер иначе лек неће деловати. Ако се на сто стави обућа, надај се болести.

Замрси ли ти се конац код шивања, добићеш ненадани поклон. Проспе ли се со по столу, мора се покупити ножем у тањир, како би се избегла свађа у кући.

Ако се разбије чаша за столом или ако при куцању прсне, биће среће. Разбијено кухињско посуђе доноси срећу и благостање. Што срећа више улази у кућу, то стакло и порцелан више пуцају.

Разбијено огледало треба покупити и бацити, јер ако се разбијено употребљава, онда донесе седам година несреће. Кад са зида падну ствари без икаквог видљивог узрока, то је опомена на зло. Где се сто љуља, у тој кући жена влада.

Кад некоме дајеш своју адресу, а притом сломиш оловку или тинтом умрљаш папир, тад је радије немој дати, па ћеш избећи непријатности.

Обичаји
Кад се четворо људи при растанку рукују, па се руке укрсте, доћи ће до свађе и раздора. Ако покисне дете док још није напунило годину дана, биће слабашно.

Кад странац оде из куће, а да није сео, однет ће мир из куће. Кад је 13 особа за једним столом, неко ће се од њих разболети.

Кад ујутро устајеш, не устај на леву ногу, да не би цели дан био зловољан. Умивати се с неким из једног умиваоника или брисати се с једним пешкиром, значи свађу.

Грбавац доноси срећу. Ако га сретнете, тај дан ће вам бити срећан. Уколико такнете грбавчева леђа, а да он то не осети, бићете у свему “срећне руке”, све док не оперете ту руку.

Чујеш ли у ноћи да ти неко куца на врата, а узрок не можеш протумачити, наговештај је зла.

Кад ујутро излазиш из куће, пази ко ти долази у сусрет: Деца доносе срећу и радост цели дан. Младић и девојка знак су да тај дан неће бити несрећан. Мушкарац и жена представљају да све у дану неће проћи по твојој жељи. Ако је много старијих људи, тог ћеш дана бити љут.

Ако ти се још изјутра догоди нека незгода, тог дана не започињи ништа важно. Кад си кренуо на пут па се мораш вратити по нешто што си заборавио, од тог пута не очекуј користи.

Кад први пут спаваш у туђем кревету, запамти што сањаш, јер ће ти се тај сан испунити. Прве ноћи што сањаш у новом стану, испунит ће ти се.

Кад се двоје сударе главама у жељи да нешто подигну, заволеће се.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Stil