Издвајамо Свет

Научници не могу да објасне ко већ 45 година емитује овај језиви радио-сигнал

У беспућима руских мочвара, недалеко од Санкт Петербурга, налази се необичан радио одашиљач.

МДЗхБ, познат и под називима УЗБ-76, УВБ-76 или једноставно “Зујало” (Тхе Буззер) почео је да емитује сигнале током раних седамдесетих година прошлог века, а нико не зна чему служи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Може да га чује свако: Довољно је имати радио, и окренути на фреквенцију 4625 кХз. Ипак, нећете бити претерано одушевљени јер се стално понавља исто зујање, истим ритмом по цео дан.

Зујање се чује 25 пута у минуту, а није престало ниједном откако је објављена информација о постојању мистериозне станице. Једном или два пута недељно у канал се укључи нека особа, проговори на руском две или три речи и зујање се наставља.

Научници још немају објашњење.

Прво су мислили да станица емитује обавештења руским шпијунима широм свет, нарочито јер су забележена нека имена. Ипак, ако УЗБ-76 заиста служи комуникацији са шпијунима, нико није пробио енкрипцију, а ако и јесте, сигурно то неће јавно саопштити.

Друга занимљива теорија је да УЗБ-76 представља окидач за руски нуклеарни арсенал.

Теорија каже да аутоматизовани системи прате управо ту фреквенцију, 4625 кХз, и да могу да лансирају све руске нуклеарне бомбе на раније одређене циљеве, без икакве људске наредбе или одобрења.

ББЦ, међутим, напомиње да то није много вероватно јер краткоталасни преносници прате одређене специфичности Земљине атмосфере и морају да се прилагођавају истима. Зујало константно емитује идентичан сигнал, идентичном јачином.

Најуверљивија теорија каже да је УЗБ-76 хибрид свега наведеног.

Константно понављање истог тона означава да је фреквенција заузета, а уколико се јави потреба, лако може да постан комуникацијски канал за издавање упутстава руским шпијунима широм света, као и руској војсци на домаћој територији.

 

Извор: Еxпресс.хр