Здравље

НАУЧНИЦИ ОТКРИЛИ СИМПТОМ КОЈИ НАГОВЕШТАВА ИНФАРКТ! Сви пацијенти имали су ову ЗАЈЕДНИЧКУ СТВАР!

Група научника и медицинских стручњака са Државног универзитета Мичиген открила је симптом за који верују да сигурно наговештава скори инфаркт.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

 

Под управом професора медицине др Џорџа С. Абеле, стручњаци су анализирали материјал који је запушио коронарну артерију и изазвао инфаркт, и установили да је реч о холестеролу у облику великих кристала.

Научни тим је анализирао више од 240 случајева и код 89 одсто њих открио кристализовани холестерол. Реч је о веома проблематичној појави која прати стварање плака у срцу. Кристали се састоје од масти, калцијума и других супстанци.

– У ранијим студијама већ смо показали да холестерол повећава запремину када из течног стања пређе у чврсто, образујући кристале. Такво ширење може да доведе до пуцања артеријског зида и блокира проток крви, а последица је инфаркт или мождани удар – објашњава Абела.

ЈОШ ЈЕДАН НАПАД! Аутомобил улетео у аутобуско стајалиште, има мртвих!

У оквиру истраживања, анализирана је величина и тврдоћа кристала холестерола пацијената који су примљени у болницу након што су доживели инфаркт. Том приликом је установљено да су велики кристали пробили наслаге у артеријама и њихове зидове, и тако продрли право у срце.

Како наводи научни тим, кристали који пробију зид артерије не узрокују само физичка оштећења, већ и подстичу лучење тзв. хемијских посредника запаљења интерлеукин-1 бета, који могу довести до запаљења и болести артерија.

 

Извор: huffiingtonpost.de