Србија

Нема више ЛАГАЊА о бежању са часова и лошим оценама – Шта ће све родитељи моћи да виде преко Е-ДНЕВНИКА

Оцена са контролног теста уписана плавом, а са писменог црвеном хемијском, плусеви и минуси написани графитном – у многим школама отиће у прошлост.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У 60 школа у Србији, од 1. септембра више неће бити дневника са којима наставници улазе у у чионицу, уписују наставну јединицу и одсутне ученике. Уводе се елетронски дневници, који ће постојати на посебном порталу, а различите нивое приступа имаће наставници, родитељи, директори, али и ученици, пишу „Вечерње новости“

Током школске године пројекту ће се прикључивати и остале школе, а за највише две године сви подаци у школама требало би да буду искључиво електронски. За укључивање у пројекат е-дневника школама не треба ништа осим обичног рачунара и везе са интернетом.

СРПСКА УЗВРАЋА УДАРАЦ: Филмом о Радовану пркосе Алији

Е-дневник омогућиће анализу ученичких успеха по одељењима, генерацији, на нивоу једног предмета, а родитељи ће сваког дана имати увид у школске резултате свог детета.

Ђацима 48 сати да пријеве родитељима оцене

– Према препоруци психолога, наставници ће моћи да виде оцене само из свог предмета, а разредне старешине сва постигнућа. Родитељи ће моћи да виде све оцене и изостанке ученика. Још једна препорука психолога је да родитељи добију уводи у оцене тек након 48 сати, како би деца имала времена да објасне како су зарадила одређену оцену – објашњава Бојан Радић из Министарства просвете.

Већина података које ће видети запослени у просвети биће у виду процената, без персонализације – колико је ученика одлично, колико изостаје. Подаци добијени у реалном времену помоћи ће, на пример, да се у време епидемије грипа, према броју деце која нису на настави, процени има ли основа за прекидање наставе.

Оцене, изостанци, коментари

Директори ће моћи да пореде успехе своје школе са другима, али само на нивоу анонимних бројки. Неће располагати подацима о конкретним школама. Ученици ће видети све податке о оценама, изостанцима и коментарима наставника.

– Сваки ученик, родитељ, наставник или директор добиће своју шифру, а приступ подацима подељен је на три нивоа. Електронски дневници налазиће се ба интернет страници „епросвета.рс“, али она ће свој прави изглед имати тек од 22. августа, када почиње обука за наставнике из школа које су укључене у пилот-пројекат и које ће прве добити е-дневник – каже Радић.

Он додаје да ће е-дневник део ширег пројекта е-просвете, у који је укључено 200 школа. Реч је о пројекту потпуне дигитализације просвете, путем неколико портала.

Е-лектира

Осим приступа оценама, изостанцима и коментарима наставника, ученици ће моћи да приступе и електронској лектири. Тако ће сви они који не успеју да пронађу потребну књигу у библиотеци моћи да је прочитају „логујући се“ на е-дневник.

 

Извор: Večerenje novosti