Србија

НЕМЦИ ОТКРИЛИ ИСТИНУ О ИНВЕСТИЦИЈАМА У СРБИЈИ! Странци су ту због ЈЕФТИНЕ РАДНЕ СНАГЕ!

Протести, штрајкови, блокаде и заузимање просторија и хала – српски радници се боре против свог лошег положаја“ – то је тема о којој пише магазин Перспективе онлајн.

Година 2017. је у Србији пре свега била година штрајкова и протеста. У априлу су одржане највеће демонстрације откако је почео нови миленијум. После избора неолибералног и националистички настројеног Александра Вучића за председника, данима су хиљаде људи биле на улицама. Протести су почели спонтано у Београду и за најкраће време су захватили 18 других градова […] Велики део демонстраната су чинили градска младеж и студенти, али су у протестима учествовали и полицајци и војници. Националисти и фашисти су повремено покушавали да предводе протесте, али у томе би их на крају спречавао остатак демонстраната који нису дозволили да их неко политички инструментализује.
Српски радници у индустрији су исто тако ове године више пута штрајковали – највећу пажњу је изазвао штрајк Фијатових радника. Још у фебруару је половина радника једног произвођача делова обуставила рад и тражила веће плате. После пет дана штрајка, радници су успели са својим захтевима. У јуну је почело да штрајкује 2.000 радника погона Фијат-Крајслер […] Руководство је одбило да преговара са штрајкачима а штрајк је после две недеље прекинут под притиском синдиката. Фијат-Крајслер одиграо је на већ проверену карту конкурентских локација запретивши да ће, ако се штрајк настави, преместити производњу у иностранство. А влада, која има власништво над 33 одсто фабрике, послужила се националистичком пропагандом, апелујући на раднике да воде рачуна о добробити Србије. Лично председница владе је обишла место отпора и оптужила раднике да наносе штету читавој српској привреди…

После информација о штрајковима у Горењу и Гоши, у тексту се закључује:

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Упада у очи да се штрајкује у страним концернима који су се због малих плата и малог пореза као и због мањкавих права радника одлучили за производњу у Србији. Пример Гоше показује и колико је очајна ситуација радника који су због тога практично повели класну борбу. Из тог разлога може да се претпостави да ће у Србији и другим балканским земљама класне борбе да узму маха, пише Перспективе онлајн.

Хаос у косовском здравству

Радио Дојчландфунк се бави „катастрофалном ситуацијом у косовском здравству“. Полазећи од неколиких конкретних примера, ауторка текста Андреа Бер цитира председника Синдиката уније здравства у Приштини: „Наш здравствени систем се састоји из три дела, што је створило велики хаос. Старање о болеснима се слабо финансира, а и регулисано је различитим законима“. „Први део“, објашњава даље ауторка, „чини око 30 центара за породицу и здравље у земљи. Но, ту су дијагнозе и терапије само ограничено могући, јер недостају новац, уређаји и стручњаци. Други део чине регионалне болнице. Ту постоје лабораторије и рентгени, али и њима недостаје новац. А ту је и трећи део: државна универзитетска клиника у главном граду Приштини, са читавих 2500 кревета“.

Та три државна система су више него недовољно финансирана и самим тим и подложна корупцији. Нема ни здравственог осигурања, каже синдикалац Бљерим Сила, и додаје да нема ни политичке воље да се спроведу реформе. Последице за болесне људе су – страшне. Пацијенти не знају – баш као ни ми из синдиката – куда болесни људи да иду, и тако се они потуцаију од клинике до клинике, и на крају не добију помоћ која им је потребна. Зато Косовари који имају новца плаћају приватан третман, или одлазе у суседну Македонију. Према подацима Светске банке, косовски пацијенти плаћају и до сто милиона евра годишње за третман у иностранству, пише Дојчландфунк.

 

 

 

Извор: Espreso.rs / Dojče Vele)