Србија

НОВА ВЛАДА КОСОВА: Без Срба немају већину, а ево шта су они добили за ПОДРШКУ

Све је извесније да ће Косово коначно добити владу, чији ће део без сумње бити и Српска листа, која ће у четвртак подржати избор председника Скупштине Кадрија Весељија из велике, ратне коалиције ПАН, а тиме и нову владу, сазнаје “Блиц”. У замену за подршку, Српска листа ће добити заменика премијера и три министарска места.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Иако ово није везано једно за друго, извори “Блица” из Приштине објашњавају да, ако велика коалиција чију окосницу чини ПДК Хашима Тачија, буде имала већину за избор председника парламента, “логично је да је има и за владу”.

– Чека се дефинитивна потврда да ли ће велику коалицију подржати лидер Алијансе за Ново Косово Беџет Пацоли, као и посланици Илир Деда и Мимоза Кусари. Српска листа је у томе незаобилазна, јер без ње нема већине – прича наш извор.

Заменик премијера и три министра

– У прошлој влади Српска листа је имала заменика премијера и два министра, док би у овој требало да има заменика премијера и три министра. Од ресора ће им највероватније припасти локална самоуправа и Министарство за заједнице и повратак, што је у прошлом сазиву био случај, док би ново министарство које ће водити Срби требало да буде пољопривреда – прича наш извор.

ПРЕОКРЕТ! АМЕРИКА НЕЋЕ НАПАСТИ ВЕНЕЦУЕЛУ, а ово је разлог

Како наводи, први приоритет је формирање Заједнице српских општина (ЗСО), на чему ће инсистирати, и на шта се уосталом обавезала и приштинска страна у Бриселском дијалогу.

Две нове општине

– Срби ће тражити и формирање две нове општине. Једна је Прилужје-Племетина са српском већином, која је сада у оквиру општине Вучитрн и са албанском већином. Друга је Гора, са горанском већином. Горанци су традиционално лојални Србији, чији је један посланик десети члан посланичког клуба Српске листе. Сада је Гора под општином Драгаш, где већину чине Албанци и муслимани лојални Приштини – прича наш извор, и наводи да је општина Гора постојала раније, али да су је власти у Приштини “угасиле” управо због лојалности Србији.

Међутим, то није све када у у питању захтеви Србије. Наш извор наводи да ће се тражити и гаранције за заштиту имовине, цркви, али и да “приватизација у српским срединама никако не може без Српске и Срба”.

– Поред тога, међу захтевима Срба са Косова биће и места у другим министарствима, агенцијама, јавним предузећима, владиним телима, што главна што заменичка – прича он.

Пети покушај

Да ли ће тако и бити, требало би да се види врло брзо, тачније већ у четвртак 24. августа, за када је заказан наставак конститутивне седнице косовског парламента, и то из петог покушаја.

ВУЧИЋ: Пре краја године претећи ћемо остале земље региона у висини плате!

Иако су избори у јужној српској покрајини одавно завршени, а седница почела 3. августа, њен крај се још не назире. Сви досадашњи покушаји су пропадали јер велика, ратна колиција, иако је тврдила супротно, није имала већину од 61 посланика за избор председника Скупштине Косова, што је место намењено Кадрију Весељију, из странке Хашима Тачија.

Пацолију „награда“

„Награду“ за подршку великој коалицији могао би да добије и Пацоли, који је иначе на ванредне парламентарне изборе изашао у коалицији са странком још увек премијера Косова Исе Мустафе. Како се прича, ако подржи велику коалицију, он би могао да се нађе на месту шефа дипломатије Косова.

Ово за њега не би била прва политичка функција, јер је својевремено, додуше кратко, био и председник Косова, а касније и потпредседник косовке владе.

 

Извор: Blic.rs