Издвајамо Србија

НОВИ ЗАКОН КОПА РАКУ ЛОПОВИМА: Ако вам провалник упадне у кућу, ИМАЋЕТЕ ПРАВО ДА…

Ако преступник уђе у приватни посед, нападне власника и укућане, они би у самоодбрани смели да га лише живота без кривичног одговарања?! Када провалник крочи у дом Американца, власник поседа има право да га убије, а да за то не одговара кривично.

Синдикат запослених у полицији предложио је Републици Србије да се по хитном поступку усвоји закон о заштити приватне својине, јер сматрају да ће се стопа провалних крађа смањити. Синдикат је дао саопштење за јавност и покренута је јавна петиција коју могу сви грађани Србије видети и потписати.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Како смо сведоци да се претходних година приликом провалних крађа догађало да страдају грађани и чланови њихових породица, а да се у многим случајевима догађало да грађани, штитећи своје чланове породице и имовину, нанесу телесне повреде или лише провалника живота у самоодбрани, а да потом добију затворске казне због законске регулативе, Синдикат запослених полиције је предложио усвајање закона о заштити приватне својине и покренуо петицију. Ако провалник уђе у приватни посед, стан, кућу и том приликом нападне власника и укућане, исти, у самоодбрани и заштити живота, личног интегритета и приватног поседа, у случају наношења телесних повреда или лишавања живота провалника нису законски одговорни – пише у саопштењу.

Синдикат сматра да ће усвајање овог закона смањити стопу провалних крађа у Србији, као и трагичне последице по грађане и њихове породице, јер ће провалници добро размислити да ли ће извршити крађу ако знају да притом могу бити повређени или убијени. Предност би била и то што би припадници Министарства унутрашњих послова имали више времена да се посвете спречавању других кривичних дјела.

– Ми смо се обратили Влади Републике Србије и посланичким групама и предлог је стигао до Скупштине, а само ми се Ненад Чанак јавио. Међутим, све је на томе остало. Овај закон би повећао безбедност грађана, јер актуелни закон је благ према провалницима. Замислите, лопов вам упадне у дом, што је стрес сам по себи. Затим, ако буду ухваћен, углавном добије упозорење или минималну казну, а то није решење. Такође, доста лопова размишља овако: „И ако ме ухвате, ја ћу бити упозорен, а ако ме повреди власник стана, тужићу га, можда и зарадим, а он ће отићи у затвор”. Сматрам да треба застрашити лопове, да се запитају да ли ће извући живу главу ако угрозе нечију сигурност – каже за „Ало!” Дејан Ђукић, председник Синдиката запослених полиције.

До сада је петицију потписало 4.603 људи.

 

Извор: Ало.рс