Издвајамо Србија

НОВИ ЗАКОН СТУПИО НА СНАГУ: Ако младожења нема овај папир казна 300.000 ДИНАРА!

Власници локала у Србији дужни су да, приликом ангажовања певачица и музичара, склопе са њима месечни аранжман у минималној вредности од 22.620 динара, односно 1.131 динар по наступу

Ово је регулисано ступањем на снагу Посебног колективног уговора за радно ангажовање естрадно-музичких уметника.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Осим тога, на ову суму ће се посебно додавати и пореска обавеза која износи најмање 17 одсто од вредности уговора, или чак 60 одсто ако певач или музичар није пријављен и регистрован.
Председник Синдиката естрадних уметника и извођача Србије Драгиша Голубовић каже да је ово „историјски уговор“ који ће професију која је годинама радила на црно увести у легалне токове.
– Наш синдикат је са Унијом послодаваца Србије закључио посебан колективни уговор за радно ангажовање естрадно-музичких уметника и извођача у угоститељству. Колективним уговором утврђен је најнижи дневни и месечни хонорар и према њему послодавац ће убудуће бити у обавези да закључи типски Уговор о извођачком раду са извођачем народне, забавне, џез, поп и рок музике. Овакав вид уговора сачинили смо још пре две године, али тек сада је аминован од Министарства културе и усвојен у Скупштини од стране Владе – рекао је Голубовић, додајући да ускоро треба да буде урађен и нови правилник Министарства културе који ће дефинисати како неко може да постане члан њихове асоцијације.

Председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић оценио је да је овај колективни уговор који има проширено дејство одличан потез и изразио наду да ће оваквих уговора у наредном периоду бити још више.

– Многи естрадни уметници годинама су радили у мраку. Сада ће им овај уговор омогућити да буду прихваћени као и сви други радници у Србији. Према одлуци владе, одредбе овог уговора важиће у целој земљи, а за сваког ангажованог извођача угоститељи ће морати да плате порезе и доприносе, а зараду да му уплате на рачун, а не као до сада „у кешу“. Такође, на ту цифру морају се платити доприноси од 17 или 60 одсто у зависности да ли сами уплаћују ПИО осигурање – рекао је Атанацковић.
Инспекција рада у чијој је и надлежности контрола уговора радиће провере на терену и проверавати да ли се договори између власника локала и извођача поштују.

Угоститељи незадовољни

С друге стране, већина власника хотела, ресторана и клубова није задовољна овом новом одлуком Владе. Георги Генов, директор Удружења хотелијера и ресторатера Србије, каже да се применом Посебног колективног уговора за радно ангажовање естрадно-музичких уметника штите само певачи.
– Ми морамо да плаћамо порезе и допринесе певачима, што је удар на џеп угоститеља. Нама тим уговором нико не гарантује квалитетан програм, а уједно цео поступак је врло компликован. Профитираће једино Удружење естрадних уметника, јер ће сви музичари плаћати чланарине – оцењује Генов.

Минимални хонорар

1.131 динар за дан
22.620 динара за цео месец

Председник Удружења естрадних уметника и извођача Србије, Андрија Бајић, каже за Телеграф.рс да од ове одлуке неће бити заштићени ни младенци који желе да се венчају под шатором, у свом дворишту.

Тада ће се младожења наћи у улози послодавца. Самим тим биће у обавези да прво одабере музику по свом укусу, а затим да провери да ли музичари имају уверење да могу да раде. Та лиценца добија се у неком од двадесетак удружења музичара регистрованих у земљи, који стижу преко две репрезентативне организације – „Удружеја музичара џеза, забавне и рок музике“ и „Савеза естрадно-музичких уметника Србије“.

„Цена лицене износи 2.000 динара, али плаћа се након учлањивања у удружење, где се за чланство на годишњем нивоу плаћа 3.000 динара“, испричао је Бајић.

Како је истакао, младожења са ангажованим музичарима потом треба да састави Уговор о пружању услуге из области музичке културе, уговор који је важећи пред сведоцима и судовима.

„То је најлегалнија опција. Одреди се цена рада музичара, а минимална висина хонорара по важећем Закону о раду износи 1.200 динара по члану бенда. То значи да ће младожења морати да уплати укупно 7.500 динара за, на пример, пет чланова бенда на њихове текуће рачуне и тако подмири доприносе и порез“, рекао је он.

Порез на ту суму износи 17 одсто и уплаћује се у Управи прихода.

За оне који не испоштују одредбе, следе казне.

„Младожења у улози послодавца мораће да плати пенале од 10.000 динара у случају да је ангажовао музичара без лиценце, а ако раде без претходног уговора чак од 20.000 до 300.000 динара“, додао је Бајић.

Газди локала прети и затварање објекта.

Према незваничним сазнањима, за контролу би осим пореских инспектора, у овом случају могли да буду задужени и инспектори рада, тржишна иснпекција, контрола СОКОЈ-а, па чак и комунална инспекција у случају да је реч о свадби на отвореном небу.

Иначе, инспекције су најприсутније у унутрашњости Србије, због постојања сеоских вашара, великог броја гастрабајтера који организују свадбе под шатрама и познати су по галантности према музичарима.

Држава ће остварити додатне приходе

Економиста Љубомир Маџар сматра да ће новим колективним уговором који се односи на естрадне уметнике и извођаче држава остварити приходе које до сада није остваривала.

„Та група није била на прави начин опорезована, што ће се сада надам се променити, и то је добро за буџет. Друга ствар је исправљање неправде, пре свега према онима који имају мање дохотке, на које редовно плаћају порез, и тако пуне буџет“, каже Маџар за БКТВНеwс.

Певачица Мерима Његомир, одлуку о примени Посебног колективног уговора види као најнормалнију ствар, додајући за наш портал да она и њене колеге које на естрадном небу трају годинама, жуде за временима када се све јасно знало.

„У овом сам послу годинама, и кад год си певао у кафани морао си да имаш уговор са власником кафане, који ти је давао плату и који ти је плаћао доприносе. Нико није никад помињао да би могао да добијеш паре на руке. За време Тита је било тако. Сваки хонорар се евидентирао. Сви плаћамо порезе и мени је то најнормалнија ствар.“

 

Извор: Информер.рс / БКТВНеwс / Телеграф.рс