Издвајамо Свет

НУКЛЕАРНИ УДАР НИКАД БЛИЖИ – КИМ ЗАПАЊИО САД И КРЕНУО У НАПАД: СМРТ ВРЕБА ИЗ ДУБИНЕ МОРА, овај снимак то доказује!

Војна прича око Северне Кореје везује се обично за ракетни програм који је последњих дана доживео експанзију с претњом да ће бити нападнута америчка војна база на острву Гуам. Међутим, адут на који Северна Кореја рачуна су морске дубине, за које се верује да ће управо лидер Ким Џонг Ун искористити за пројекцију силе.

Северна Кореја је посебну пажњу, уз ракетни програм, посветила изградњи подморница носача балистичких ракета, које би требале да заплове Пацификом и са утврђених тачка после кодираног радио сигнала ланисрају ракете на јапанске и америчке циљеве.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Прислушне станице су већ уловиле прве кодиране радио поруке Пјонгјанга које се емитују преко државног радија као специфична мелодија која је увек пуштана пред тестирања ракета, пробе атомске бомбе или битнијих дешавања у држави.

Амерички и јужнокорејски обавештајци већ дуже време прате подморнице Пјонгјанга, а посебно испловљење подморнице класе Горае која је носач балистичких ракета и која је предвиђена да лансира балистичке ракете са мора, што је требало да се обави крајем августа. Криза око Гуама је заправо верује се само начин да се пажња склони са ове подморнице и неопажено буде обављено лансирање ракете КН -08.

Северна Кореја своју подморничарску флоту почела је да гради 1973/1974 када је у Кини набављено укупно седам подморница Тyпе 033 ( бивши совјетски Пројект 633, НАТО ознаке Ромео). Пјонгјанг је у два бродоградилишта Синпо и Маyанг-До изградило у периоду од 1976-1995 још 15 подморница Тyпе 033. По једну подморницу на сваких 14 месеци. Четири подморнице које су преузете од Кине налази се у саставу поморских снага западне обале, а 18 нових у саставу источне флоте којој је зона деловања управо Јапанско море где се највећи део конфликта одвија. Распад Совјетског савеза био је балгодет за Северну Кореју јер су тамошња бродоградилишта успела да склопе посао о сечи 40 подморнице бивше Тихоокеанске совјетске флоте, међу којима је било и и 12 подморница Пројекта 641, 6411 и 641К (класе Фоxтрот) и наводно дизел електричних подморница носача ракета класе Голф И и ИИ. Ипак посао је прекинут, али у Северну Кореју су наводно стигло неколико подморница, које су искориштене како се предпоставља за развој нових серија подморница.

Оно што Северна Кореја сматра највећим адутом су управо нове подморнице класе Синпо ( главна подморничарска база) или Горае ( на корејском Кит) које изазивају машту обавештајаца САД и Јужне Кореје.

Подморнице су први пут примећене на сателитским снимцима 2014. У то време подморница која може да лансира балистичке пројектиле била је само мит и гласина која се шири. Већина безбедносних аналитичара на Западу није веровала у способност да Северна Кореја може да конструише подморницу која ће испаљивати балистичке ракете.

Спомињала се само информација да Северна Кореја ради на развоју цеви за вертикално лансирање балистичке ракете из подморнице. Портпарол министарства одбране Јужне Кореје Мин Сеок рекао је да се ради о подморници конструисаној на основу руске подморнице класе Голф депласмана 3.000 тона. Тада је само наведено да немају информацију да су севернокорејске подморнице способне за лансирање ракета из подморнице, истакао је портпарол Ким..

Према за сада доступним подацима у опису стоји да подморница има један силос за лансирање ракета постављен на мосту подморнице. Код унапређених верзија се спомиње да су монтирана чак два силоса. По конфигурацији се наводи да је слична руским дизел електричним подморницама носачима балиситчких ракета класе Голф, које су наводно набављене на отпаду 1993 у Русији после распада СССР и пребачене у Северну Кореју. По неким изворима ради се о два примерка..

Подморница је једнотрупна сличног изгледа као код подморнице пројекта МС -29 Yоно. Међутим подморнице класе Синпо су много веће од горе наведене и чине скоро као три цилиндра заједно и 2 метра су дуже.

Предпоставља се да подморнице имају скроман сонар као и да су баластни танкови постављени иза њега. Подморница је опремљена у првој са две а касније модификоване чак са две – четири торпедне цеви које се налазе напред где је и торпедна соба са цевима за ланисрање. Борбени комплет је наводно 10 торпеда. Иза торпедне собе налази се командна соба одмах до торња и командног моста у коме се налазе цилндар или цилндри са балистичким ракетама.

Лансирање ракета се врши компримованим ваздухом. Такође око моста се налазе баластни танкови који омогућују стабилност подмронице да се успостави равнотежа после испаљивања ракета, када и следи пуњење морском водом.

Други део подморнице према крми је по нагађањима машински где се налазе дизел и електромотори. За сада нема информација да Северна Кореја развија АИП погон за ове подморнице. Предпоставља се да се тешки оловни акумулатори налазе се на најнижем делу подморнице. Простор за посаду се навоно налазли у предњем делу подморнице.

Класа Синпо искључиво је конструисана за лансирање балистичких ракета КН-11 ( копија совјетских СС-Н- 6 набављених у Русији 1990 тих) средњег домета, на којима су обављене извесне модификације.

За сада су подморнице искључиво намењене тестирању балистичких ракета, али већ постоје нагађања да је бар једна спремна за оперативну употребу.

Предпоставља се да је аутономност подморнице само месец дана.. Већ сада се говори за подморницу да је заправо пловећи ТЕЛ лансер за ракете које ће бити усмерене на циљеве у Јужној Кореји и Јапану. Питање које и даље остаје отворено јесте да ли ова подморница може оперисати и много даље од зоне око Јапана при брзини од 10 чворова, а то укључује могућност гађања Хаваја или места Дарвин у Аустралији, док су циљеви у Југоисточној Азији у оквиру могућности ове подморнице.

Н ДИМЕНЗИЈЕ ПОДМОРНИЦЕ

Нова севернокорејска подморница први пут појавила се испред бродградилишта Синпо између 30. априла – 24.јула 2014. На сликама које су биле доступне преко Гоогла Ертх утврђено је наводно да су нове подморнице дуге 65 м (213 фт) на воденој линији, максимална дужина се креће између 67-68 метара, ширине су 6,5 метара (21 фт) што их чине знатно већим од постојећих подморница класе Санг О и класе Yоно, које се такође производе у овом бродоградилишту.

Предпоставља се да је депласман ових поморница око 2.000 тона. Спор око дизајна подморнице се и даље води. Западни аутори заснивају ствој став да у конструкцији превладава источни дизајн, али се занимљиво наводи и да је пристутан југословенски дизајн у конструкцији подморница класе Херој и Сава. С друге стране јужнокорејски извори то одбацују и наглашавају да је Северна Кореја успела обрнутим инжењерингом модификовати једну подморницу класе Голф ИИ коју је користила за испитивање, а затим и неке резулате током испитивања применити у градњи подморнице класе Синпо која је мнаја од руске верзије на коју наводно личи.

Прве објављене слике подморнице са теста пројектила КН-11 указују да на командном мосту подморнице постоје отвори цилиндара за лансирање ракета по узору на совјетске подморнице класе Голф и Хотел.

На сликама од 18.децембра 2014 године поред подморнице уочен је сплав који се користио за тестирање балистичких ракета из зароњеног стања, пре него што се ракете ставе у силосе на подморницама. Распоред цеви на сплаву је идентичан оном који користе Руси. Заједно са пробним столом за тестирање ракета у близини локације где се налази подморница указује да је ова подморница заправо носач балистичких ракета. Сплав је последњи пут уочен 2 марта 2015.

За сада постоји потврда да је извршено десетине тестова на отвореном мору пре монтирања цеви на подморнице. Предпоставља се да ће подморнице пуну оперативну способност наводно да досегну 2020 године до када би у наоружању требало да буду три примерка, а додатне још три да буду изграђене до 2030 године.

Тактичко технички подаци за подморнице класе Синпо (Горае) ССБ

Депласман: 1.455 тона површински, 1.650 тона подводни, Максимална дужина 68 метара, дужина на воденој линији 65 м, Ширина : 6,5 м, Погон дизел електрични, Максимална брзина између 10- 20 чворова, Аутономност боравка на отвореном мору месец дана

Наоружање: балистичке ракете НК-11 (Пукгеуксеонг-1) СЛБМ, смештених у 1 или 2 торпедне цеви..

Балистичка ракета КН-11 (Пуккуксонг-1/2)

Обавештајне информације говоре да је ова балистичка ракета копија совјетске ракете Р 27-СС-Н 6 Срб СЛБМ, са којим наводно има доста заједничких карактеристика, али нема потврде да је чиста копија. До сада извршено је 5 тестирања ове ракете и лансирања из подморнице под водом.
Конкретних поузданих података о димензијама оверакете нема али се нагађа да су дужине 9 м и ширине 1,5 м. Ради се о двосетепеној ракети која је у првим верзијама имала погон на течно гориво, али након првих неуспешних тестирања усвојен је за погон чврсто гориво.

Први тестови КН-11 Пуккуксонг-1 СЛБМ почели су још 2013 године у луци Синпо, а први ван луке наводно у децембру 2014. године. Прве слике ракете појавиле су се након теста у мају 2015. Тада су неки западни аналитичари дошли до закључка да лансирање ракете није изведено из подморнице, већ и потопљене барже на којој је била монтирана цев.

Ракета на чврсто гориво први пут приказана је 23. априла, 2016. године. Домет ракете је 1.200 до 2.000 км. Неки аналитичари тврде да ће употреба чврстог горива за погон самњити домет ракете на 900 км и да ће са њом бити могуће гађање циљева у Јужној Кореји и Јапану.

Лансирање изведно 24. августа 2016 показало је да КН-11 је летела 500 км. Такође Јапан је регистровао прелетање ове ракете своје територије. Очекује се да че ова ракета бити подвргнута додатним модификацијама и процењује се да ће постати оперативна 2020 године под ознаком Пуккуксонг-2.

 

Извор: Курир.рс/ Андреј Млакар