Издвајамо Србија

О ЧЕМУ СЕ РАДИ И ШТА СЕ КРИЈЕ: Влада Србије одбија да тражи исплату ратне одштете од Немачке!

Ангела Меркел и Александар Вучић (Фото: Јутјуб)
loading...

Срби су се као ретко који народ у Европи и свету нагледали разних чуда и лудила али остаје једно које и данас после више од 70 година тотално фрапира а које се тиче другог светског рата и зла које су нацистичке хорде и савезници Адолфа Хитлера нанеле Србији и Србима.

Србима је у том рату нанета огромна штета која ни до данас од стране СР Немачке није надокнађена.

Србима се као кукавичије јаје већ деценијама потура некакав приватни договор Јосипа Броза и немачког канцелара Вилија Бранта о кредиту у висини једне милијарде тадашњих немачких марака као основа за чињеницу да је СР Немачка исплатила СФР Југославији ратну одштету што је најобичнија ноторна глупост.

СР Немачка по договору из Париза који је постигнут 1946. године требала је да исплати СФР Југославији одштету вредну тадашњих 46,9 милијарди долара.

Тај документ је укључен у званична документа Међусавезничке репарационе комисије на Мировној конференцији у Паризу и као такав нико га и никада није довео у питање укључујући и СР Немачку.

Данас је вредност те ратне одштете преко 446,9 милијарди долара а како је српско становништво претпрпело највећу штету Србији припада 75% одштете, прецизније износ од више 335,13 милијарди долара!!!

Кредит у висини једне милијарде немачких марака никада не може бити замена нити било какав основ за исплату ратне одштете нанете Србији и Србима и зато Влада Републике Србије од СР Немачке мора захтевати исплату укупне ратне штете које су нацистичке хорде нанеле Србима и Србији. Влада Републике Србије од распада СФР Југославије одбија да од СР Немачке затражи ратну одштету иако на то има легитно право и основ.

Да ли је то одбијање повезано са чињеницом да је Јосип Броз још од раних тридесетих година прошлог века био агент немачког Абвера или са чињеницом да је и бивши високи југословенски руководилац Стане Доланц исто тако био припадник немачке агентуре у врху југославенске државе или је можда пак могуће да Немачка и данас у врху српске власти има своју агентурну мрежу која изнутра спречава постављање питања исплате ратне одштете Србима и Србији питање је за надлежне органе и службе.

Чињеница је да СР Немачка Србима и Србији НИКАДА није исплатила ратну одштету.

Тај веома, веома чудан однос према питању исплате ратне одштете власти у Србији имају и данас што потврђује и одговор који је Министарство за рад, запошљавање и борачка питања упутило нашој читатељки а поводом исплате ратне одштете на коју она као наследница има право пошто је њен отац Радомир Милорадовић заробљен од стране Немаца у одведен у логор Сталаг ВИИ у Немачкој.

Она је као наследница именованог Радомира Милорадовића питала српску владу шта је са исплатом ратне одштете на коју она остварује право.

Одговор који је уследио од стране министарства више је за рубрику веровали или не што можете и видети из фотокопија документа које је министарство упутило читатељки а који се своди на то да је 2008. године формирана некаква комисија за разматрање питања процене ратне штете иако је питање процене ратне штете и њене висине давно уређено и то још 1946. године када је Државна репарациона комисија Владе ФНРЈ проценила ту штету и одредила њену висину!

Да ствар буде још смешнија у одговору министарства се каже да је та комисија престала са радом 2010. године и да је влада надлежна у вези питања исплате ратне одштете?!

Па зна ли ко шта је та комисија радила читаве две године и шта је влада урадила од 2010. године до данас како би ратна одштета коначно била исплаћена?

Свима је веома јасно да власт у Србији оличена у ономе што знамо као влада Републике Србије јесте део проблема у вези исплате ратне одштете а не део решења истог тог проблема.

Из врха српске власти се већ деценијама врши опструкција решавања тог проблема и ниједна српска влада од 1946. године наовамо то питање није покретала иако за то постоји веома легитиман захтев и правна основа.

Остаје да се питамо зашто је то тако и да сачекамо време када ће нека нова српска власт то питање поставити званичним представницима СР Немачке и савезницима који су били учесници Међусавезничке репарационе комисије која је функционисала на Мировној конференцији у Паризу 1946. године, и од њих захтевати да СР Немачка Србима и Србији исплати комплетну ратну одштету са све каматом.

 

Извор: Србија данас

Loading...
loading...
loading...