Србија

Од војске нема бежања: Eво ко ће све добити позив

Фото: Јутјуб

У приличном шоку нам се обратила читатељка из Швајцарске која се ка отаџбини запутила сасвим непланирано – да би оправдала мужа коме је на адресу у Србији стигао позив за војну вежбу, а да за то није ни знао.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Он је давних дана служио војску, а живимо у Швајцарској. Међутим, недавно смо добили обавештење да је позван на војну вежбу заказану за 5. септембар. Очекивала сам све и свашта када дођем у војни одсек, али запослени тамо су били више него коректни и тражили само да им доставим доказ да је мој супруг у Швајцарској. Била је довољна виза да проблем буде сређен – испричала је ова читатељка.

Сви у евиденцији
„Вестима“ је то био повод да подсетимо све у дијаспори који су регулисали војну обавезу да се не изненаде евентуалним позивом за војну вежбу. Чак и оне који војску нису служили.

– То што је укинуто служење војног рока, не значи да је укинута војна обавеза. Тако су сви грађани Србије од 18 до 65 година у обавези да буду уписани у војну евиденцију. Самим тим они су постали војни обвезници без обзира на то да ли су претходно били у војсци или не. Према слову закона у обавези су да се одазивају на позиве надлежних који не морају да се односе само на војне вежбе, већ на и добијање обавештења и слично – објашњава за „Вести“ некадашњи председник Војног суда у Београду Ђорђе Трифуновић.

У случају да неко од наших земљака дође у такву ситуацију, Трифуновић каже да је најгоре решење игнорисати позив на војну вежбу.

Док Мађари уче децу да пуцају, Срби исмевају војну обуку за жене

Вежба до 15 дана
Прича о позивима на војне вежбе актуелизовала се пре неколико месеци. Портпарол Министарства одбране Јован Кривокапић тада је рекао да позиви на војне вежбе немају никакве везе са безбедносним приликама у региону, нити са мигрантском кризом.
– Реч је о планској активности. Једина разлика је што систем одбране сада има више новца, па је ове године могуће организовати војну обуку у већем обиму – објаснио је Кривокапић и додао да војне вежбе могу да трају од једног до 15 дана.

Казне до 420 евра
– Чињеница да је неко пријављен у Србији, а живи у иностранству, не ослобађа га одговорности. Он је на време морао да одјави место боравишта и пријави ново. Како би избегли законом прописане казне, уместо скривања много је паметније да се војном одсеку обрате писаном молбом у којој ће навести разлог због којег не могу да присуствују војној вежби и због чега траже одлагање – истиче Трифуновић.

Запрећена казна за неодазивање је три месеца затвора или од 80 до 420 евра у динарској противредности. У Министарству одбране наводе да се уважавају оправдања попут болести у породици, спречености због ванредних околности, уколико је реч о спортистима или научним радницима, али и ако од рада обвезника зависи егзистенција породице.
У овом министарству наводе и да позивање на војне вежбе није никаква новост, а да је план Војске Србије да се војни обвезници позивају једном у пет година.

 

Извор: Ђ. Баровић – Вести