Србија

ОГЛАСИЛА СЕ И ЈЕЛЕНА МИЛИЋ СА ТЕОРИЈОМ о Русима, Вучићу, Косову…

Позив Александра Вучића на дијалог о Косову оголио је руску страну, јер је тема Косова најидеалније место за даљи утицај Русије и уцењивање Србије, сматра директорка Центра за евроатланске студије (ЦЕАС) Јелена Милић и наглашава да је сада кључни моменат за наставак европских интеграција и демонстрацију поузданог партнерства са Западом.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Као саговорник ФоНета у серији интервјуа “Европа без рукавица”, Милић је упозорила да су “Руси кренули у једну невероватно оштру критику Вучића”.

Како је објаснила, “маневарски простор им је све мањи уласком Црне Горе у НАТО, консолидацијом Македоније и евентуалним договором Србије и Косова, под окриљем Европске уније”.

Управо је то за њу један од кључних разлога да се одазове позиву председника Србије на дијалог о Косову.

“На другој страни, процес имплементације преговарачког поглавља 23 се приближава”, најавила је Милић и подсетила да у њему мора да се отвори и питање Устава и питање реформе правосуђа.

Према њеној оцени, то не можете да урадите, ако не знате границе територијалне надлежности ваших закона, које вам инсититуције и где делују.

 ОТКРИЋЕ КОЈЕ ЋЕ УЗДРАТИ ТЕМЕЉЕ ЕВРОПЕ: Макрон умешан у пуч у Украјини?!

“Хоћете владавину права и демократију у Србији? Морате да се потрудите да остварите почетне услове за њих”, напоменула је Милић.

“То не радите то зато што вас је Вучић позвао”, истакла је Милић, “већ дајете допринос отварању нужног постулатског простора за консолидацију демократије и за наставак европских интеграција”.

Дијалог није аболиција, нити подривање

На констатацију да је о Косову, протеклих деценија, већина учесника јавног живота махом све рекла, Милић је узвратила да то “нису учинили тужиоци за ратне злочине” и да се поново, управо о том делу “наше ратнозлочиначке прошлости”, морамо изјаснити.

Одговарајући на питање о дијалогу, као “подели одговорности за Косово или алибију за Вучића”, она је изричита да га Вучић, ако тражи алиби, од ње за очување власти неће добити.

Милић објашњава да дијалог о Косову не види као “цементирање Вучића, аболицију, нити подривање”, али предвиђа да ће он ово да преживи на један или други начин.

Вучић све време има излазну стратегију, оценила је Милић и напоменула да он “врло лако може да каже: ‘Ево ја сам пробао, не иде, ја даље не могу, драги народе, хтео сам да имамо најбоље од обе опције, али не може, и сва је срећа да имамо стратешког партнера Русију, ког сам све време чувао”.

Милић сматра да Вучић остаје на власти како год да се дијалог о Косову оконча и да је зато кључно учествовати у њему, како би се простор испунио чињеницама, идејама и ставовима који дају могућност за демократизацију, консолидацију, владавину права и процес европских интеграција.

Искористити подршку међународне заједнице

Говорећи у име ЦЕАС, она је упозорила да се дискредитацијом позива на дијалог отвара простор онима који су претходно говорили да је Косово искључиво наше, а данас кажу да је наше, али да морамо да га дамо.

“Ако га дајемо из чиста мира и лажних пацифистичких аргумената да данас немамо децу за рат, а иначе смо их имали”, указала је Милић, “остаће и даље фрустрација која ће негативно утицати на друштво, али и на процес ЕУ интеграција”.

Она је, при томе, реторички упитала шта је алтернатива, ако се не искористи могућност за разговор са циљем да се реформишу друштво и држава, напомињући да се, у том случају, “отвара се све већи простор за недемократски утицај Русије или Кине”.

“Зато је боље да пробам да прогутам жабе, уз свест о томе да Вучићеви разлози за дијалог не морају да буду дивни и красни, и да можда има неке скривене разлоге”, објаснила је Милић.

Према њеном ставу, и цивилни сектор и опозиција требало би да искористе подршку коју Србија има од међународне заједнице и да простор за дијалог “попуне идејама” за које мисле да су добре за земљу.

Вучићу смањити маневарски простор да лавира ка Русији

Упитана да ли јој је јасан Вучићев став, имајући у виду да у позив на дијалог није уврстио никакву сопствену идеју, платформу или предлог решења, Милић је одговорила да је “врло нетачно” да он није изашао са неком платформом и оценила да бриселски процес није потпуно нетранспарентан.

“Ми добро знамо да је Вучић прихватио преговарачки оквир који је наметнула ЕУ”, образложила је Милић и нагласила да “не би требало заборавити да су Немачка и све велике политичке странке у Немачкој веома јасне у ставу шта подразумева тај оквир, укључујући и споразум о нормализацији односа са Косовом”.

У том контексту, одгаварајући на питање да ли је Косово унутрашње или спољно питање Србије, Милић је рекла да “то нико не зна”, као што није позната ни “граница” дијалога.

“Да ли је она на унутрашњој администратитвној граници или је на Ибру, или су на унутрашњи дијалог о Косову позвани и косовски Албанци испод Ибра. Ни то не знамо”, предочила је Милић.

Она сматра да није лоше што је Вучић елиминисао СРС из дијалога и што се САНУ “самоелиминисала” и примећује да су неке странке демократске опозиције ипак изнеле ставове, али и да недостаје шире цивилно друштво.

“Главна предност овог дијалога је што, да смо паметни, Вучићу можемо да смањимо маневарски простор да лавира ка Русији”, оценила је Милић.

Песимизмом и пренемагањем не помажемо

Ситуација није ни црна, ни бела, није ни добра, рекла је Милић, али је поручила да је “ми својим аутизмом, пасимизмом и пренемагањем никако не поправљамо”.

“Замислите да се Ђинђић ни о чему није изјаснио”, упитала је Милић, која је уверена “да бисмо још били у Милошевићевом мраку”.

“Има тренутака када је у реду да будете опортуни”, рекла је Милић, “да играте на ‘мале голиће”, али када су ванредне ситуације и тешки геополитички изазови, заиста кључни моменти за државу, онда немате избор”.

Ово је сада кључни моменат за наставак европских интеграција и демонстрацију поузданог партнерства са Западом, закључила је Милић.

 

Извор: Fonet