Србија

ОКУПЉАЊЕ НА МЕСТУ НЕКАДАШЊЕ ЏАМИЈЕ: Вехабије желе да изазову НЕМИРЕ на северу Косова

Користећи веру као маску, део припадника Исламске заједнице, међу којима има и вехабија, добро осмишљеним сценаријем покушава да испровоцира немире на северу КиМ. Полиција засад успева да контролише ситуацију и спречи нереде, сазнаје “Блиц”

Извор „Блица“ из Еулекса каже да је у Исламској заједници Косова дошло до подела и формирања неколико фракција. Једна од група, за коју се сумња да новац добија из Турске, окупља се последње три недеље, петком, на северу и то на месту где је некада била џамија. Управо у одувек ровитој зони, надомак главног митровачког моста. Они на том месту клањају иако је полиција забранила окупљања. Јуче није било верског обреда јер је КПС обезбедила место пре доласка Албанаца међу којима, судећи по начину облачења и спољном изгледу, има и вехабија. Како се сумња, намера је да се све учесталијим и масовнијим верским обредима испровоцирају локални Срби да нападну у овом сценарију „мирне грађане током верског обреда“.

Извор „Блица“ каже да је све почело пре три недеље, када су два Албанца, која су се представила као припадници Исламске заједнице Митровице, предала полицији на северу захтев за верски обред – клањање и намаз и на месту где се некада налазила џамија.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Након тога, локални полицајци су обавили разговор са челницима Исламске заједнице Митровице и ефендијом Агимом Велијом. Он је утврдио да Исламска заједница не стоји иза тог захтева већ, како је навео, воља појединаца – каже „Блицов“ извор

Полиција је пре три недеље, у складу са информацијама и чињеницом да је целокупна ситуација „ровита“, забранила окупљање. Подносиоцима захтева уручено је писмено обавештење да је скуп забрањен и да ће се организатори уколико се оглуше о одлуку бити законски гоњени.

– И поред тога, окупили су се. На првом окупљању пре три недеље било их је двадесетак. Срби нису реаговали. Након тога полицији је стигло ново обавештење да ће Исламска заједница Митровице вршити верске обреде, испрва једном дневно, а потом и више пута током дана, а како прописују верски закони. Практично то је пет пута дневно. И поред забране, група се окупила и прошлог петка. Овог пута их је било још више – прича “Блицов” саговорник.

Оба окупљања предводио је имам Исламске заједнице Митровице Изет Фека. Полиција, међутим, иако је имала законски основ јер је скуп забрањен, није предузела конкретне мере. Пре два дана, у четвртак, изнова је стигао захтев, али је овог пута КПС реаговала на терену и спречила окупљање, а тиме и могућу провокацију.

Браде, кратке панталоне, молитве на арапском, и то на северној страни, како кажу локални Срби, изазивају дозу страха. Посебно јер већина Албанаца који су долазили и нису из северног дела. И јер се на око 800 метара од локације на којој инсистирају да клањају налази џамија, а у јужном делу њих неколико.

Турска преузима примат

Како „Блиц“ сазнаје, Исламска заједница Косова има више фракција. Једни су и даље привржени вези са Саудијском Арабијом, која је дуго доминирала утицајем на КиМ. У последњих посебно годину дана тај примат преузима Турска, која даје и поприличне суме новца појединим имамима. До подела и фракција дошло је посебно откако је на чело ИЗ Косова уместо Реџепа Боје дошао Наим Трнава. Уследила је радикализација унутар Исламске заједнице која је довела до пар акција Косовске полиције у којима су ухапшени имами ИЗ због пропагирања џихада. Поједини од имама регрутовали су знатан број косовских Албанаца да оду на страна ратишта попут Сирије.

Извор: Blic.rs