Србија

ОПЕТ НАС ПЉАЧКАЈУ: ЕПС ’измишља’ крађу струје на неисправним бројилима

У Србији постоји око 3,8 милиона бројила, од којих је чак од 80 до 90 одсто метролошки неисправно, и по закону би требало да их замени ЕПС, а не грађани којима је искључена струја због наводне неовлашћене потрошње, који се тиме масовно условљавају да би је поново добили.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Удружени покрет слободних станара (УПСС) упутиће ових дана на двадесетак домаћих и међународних адреса низ захтева који би требало да обезбеде да ЕПС Дистрибуција хитно престане да грубо крши законе и стиче милионску противправну корист на основу наводне неовлашћене потрошње, односно „крађе струје“, од стране грађана Ниша и околине. Уколико захтеви, који ће између осталог бити послати Делегацији ЕУ у Србији и председнику Александру Вучићу, не буду наишли на адекватну реакцију надлежних, УПСС ће организовати низ акција, од подношења кривичних пријава против одговорних у ЕПС Дистрибуцији, до протеста испред овог јавног предузећа.

МОЛИТВА ЗА ПОНЕДЕЉАК: Да вам крене на боље, данас изговорите ОВЕ РЕЧИ…

Ово је саопштено на трибини „Електрична енергија- јавно добро или монопол“, одржаној прошлог петка, у организацији УПСС-а и Центра за заштиту потрошача Форум. Трибина је организована након серије текстова у Данасу, који су наведени и као извор у захтевима упућеним домаћим и међународним институцијама. Наш лист је недавно писао да је у Нишу и неколико околних општина од краја 2015. године до данас најмање 2500 породица остало без струје због наводне неовлашћене потрошње, а да је неке од њих немају по три и више година. ЕПС Дистрибуција оставља без струје и породице са бебама, старима и болеснима, што закон забрањује.

Радници Електродистрибуције најчешће констатују наводну неовлашћену потрошњу без присуства власника бројила, доказа и записника, а добар број грађана изражава сумњу да су пломбу на њиховим бројилима оштетили или уклонили управо они, пошто су, како кажу, пре екипа које су „утврдиле“ такву неправилност долазиле екипе које су очитавале потрошњу или проверавале бројило. Ипак, према оцени Форума, највећа злоупотреба је што ЕПС Дистрибуција уцењује искључене потрошаче да ће им укључити струју тек када буду купили ново бројило и платили његово измештање, што кошта до 150.000 динара, и обавеза је ЕПС-а а не потрошача, као и када буду измирили сва застарела дуговања за струју, која су стара и по десетак година и достигла су милионске износе, а у којима је при том до 60 одсто противуставних камата.

ХРВАТСКИ МЕДИЈИ ЖЕСТОКО УДАРИЛИ НА ВУЧИЋА: Не смета им плоча са усташким поздравом „ЗА ДОМ СПРЕМНИ“ а смета им…

– У Србији постоји 3,8 милиона бројила, од којих је чак од 80 до 90 одсто метролошки неисправно, тако да се очитавање, обрачун и наплата струје заправо обавља на неисправним бројилима, што Закон о енергетици не дозвољава (члан 109). По закону, метролошки је неисправно свако бројило које ЕПС није баждарио најмање једном у 12 година, и оно треба да буде замењено, а то је обавеза овог јавног предузећа. Уместо тога, оно „измишља“ наводну неовлашћену потрошњу од стране грађана, и терет замене незаконито пребацује на њих, а успут покушава да наплати и застареле дугове за струју, које због застарелости не може да наплати на суду- каже за Данас Профир Живковић, правни саветник у Центру за заштиту потрошача Форум.

Он прецизира да је оваква злоупотреба ЕПС Дистрибуције највећа на територији нишке Електродистрибуције, и то због тога што она објективно није у стању да замени неисправна бројила. Према доступним подацима, њена „баждарница“- нека врста сервиса који ради под контролом Дирекције за мере и драгоцене метале, изгубила је лиценцу јер је остала без довољног броја стручњака за овај посао.

– Због такве ситуације, нишка Електродистрибуција обезбеђује „евиденцију“ неисправних бројила тако што тражи извештаје од Дирекције за мере и драгоцене метале, а када добије податке да је неко бројило неисправно, не баждари га- јер не може, већ „иде“ на наводну неовлашћену потрошњу, како би га искључени грађани заменили. Грађани Ниша, дакле, не смеју ни да пријаве квар на свом бројилу, које је вероватно и метролошки неисправно, јер ће их ЕД на тај начин „угледати“, и одмах приписати наводну неовлашћену потрошњу- каже Живковић, наводећи да на овакав „сценарио“ указују конкретни подаци из више извора, а пре свега од потрошача.

На трибини УПСС-а је речено и да нишки Основни и Виши суд најшешће пресуђују „у корист ЕПС Дистрибуције“, наводећи да се у чак 70 одсто случајева одбијају предлози за одређивање привремене мере, односно привремено прикључење струје док траје судски поступак. Неки од грађана су због такве судске праксе покренули поступке пред Уставним судом и најавили поступке пред Међународним судом за људска права у Стразбуру.

ЕПС Дистрибуција је, иначе, у одговорима на питања Данаса оценила да се искључење струје по основу неовлашћене потрошње спроводи по закону, а да таква искључења нису масовна, пошто је „у целој Србији од почетка године искључено свега 2357 објеката чији су власници физичка лица“. Грађани Србије којима је искључена струја због неовлашћене потрошње поднели су само 78 приговора у којима захтевају привремено укључење. Од тог броја ЕПС Дистрибуција је прикључила 21 потрошача, „и то не привремено, него трајно“. У Србији је од почетка године само 51 грађанин пред судом поднео предлог за одређивање привремене мере, односно привремено укључење струје, а од тог броја усвојено је више од половине предлога (28), наводи се у њеним одговорима.

Како власник бројила „Краде струју“ без магнета, а при том и редовно измирује рачуне?
Један од 15 захтева упућених надлежнима је да контроли исправности бројила и другим интервенцијама ЕПС Дистрибуције којима се установљава наводна неовлашћена потрошња обавезно присуствују власник бројила и представник скупштине станара. Такође, УПСС захтева да ЕПС Дистрибуција службено констатује неовлашћену потрошњу тек након што се јасно утврди неправилно коришћење струје, односно открије уређај или механизам на бројилима који омогућавају њену „крађу“, те констатује смањене рачуне за струју у односу на предходне и уобичајене износе.

Недопустива је актуелна пракса да се неовлашћена потрошња аутоматски припише сваком бројилу на којем постоји оштећена пломба, до чега може доћи из бројних разлога, а на њему при том нема уређаја који вештачки смањују коришћење струје, нити су рачуни за струју власника бројила смањени, а он их при том редовно измирује, наводи се у захтевима.

 

Извор: Danas.rs