Србија

ОТКРИВЕНО ШТА ЈЕ ШОЈГУ понудио Србији!

Сергеј Шојгу (Фото: Јутјуб)

Москва жели чврст савез са Србијом и продубљивање веза наше две пријатељске земље у различитим областима, а првенствено у домену војно-техничке сарадње.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сергеј Шојгу, министар одбране Руске Федерације, овакву поруку пренео је српском колеги Александру Вулину, с којим се протеклог викенда срео у околини Москве на „Међународним војним играма“.

Имају велике планове

Шојгу и Вулин прецизирали су да ће шест донираних руских „мигова 29“ стићи у Србију пре краја ове године. У истом року стићи ће нам и 30 модернизованих тенкова Т72, као и 30 савремених оклопних борбених возила БРДМ-2.

Министар Шојгу је истакао и да Србија може да рачуна на ракетни систем С-300, који је, како је рекао, Русија спремна да испоручи нашој земљи под повлашћеним, нетржишним условима.

– О испоруци система С-300 су већ вођени озбиљни разговори и, ако српска страна покаже интерес за њега, ми смо спремни да га испоручимо – рекао је Шојгу и најавио да би следеће године председник Русије Владимир Владимирович Путин могао поново да посети Београд, и то на позив председника Александра Вучића. Такође, како сазнајемо, министар Шојгу ће посетити Србију 20. октобра ове године, на дан када буде обележавана 43. годишњица ослобађања главног града.

КАКО ЦРКВА НАЛАЖЕ: Ево зашто треба крстити децу што пре…

Сам Шојгу је потврдио да има велика очекивања од сарадње Србије и Русије.

– Надам се да ће динамика коју имамо у војној и војно-техничкој сарадњи не само остати сачувана већ да ће се и повећати. Претходних година много тога је започето и урађено. То се односи на војну сарадњу, заједничке вежбе, размену делегација… – прецизирао је Шојгу.

Министар војни Александар Вулин истакао је да набавка руског наоружања иде у зацртаним роковима.

– Завршене су све административне ствари, остали су још неки технички детаљи. Надам се да ће ‘мигови 29’ стићи до краја године, а одмах после тога и техника за копнену војску. Тачан датум набавке 30 руских тенкова Т-72С и 30 оклопних извиђачких возила БРДМ-2 још није одређен, али очекујемо да ће се то десити у истом року – навео је Вулин и додао да Београд разматра и могућност набавке руског ракетног система С-300:

– Као озбиљна држава, размишљамо о набавци С-300, али сувише је рано да се каже нешто конкретније. Генерално морамо нашу војску боље да опремимо и оснажимо је… – додао је он.

Без Руса би било тешко

Коментаришући најновије „руске вести“ Душан Пророковић из Центра за стратешке алтернативе каже да је изузетно важно да Србија обнови своје наоружање.

– Сведоци смо да се све државе наоружавају и ми то не смемо да превидимо. Србија мора исто да учини како због регионалних претњи, тако и због промена у светској политици. Следе велики изазови и ми се морамо опремити. У опремању војске су нам избори сужени. НАТО нам неће продати оружје које нам треба. Дакле, упућени смо на Русију и треба искористити ову прилику – истиче Пророковић.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић објашњава да је Србији сарадња с Русијом од виталног значаја.

– Без њих не бисмо могли да сачувамо ни Републику Српску ни Косово. За разлику од ЕУ, која нас стално уцењује и калкулише, Русија је спремна да нам понуди онај облик сарадње који ми желимо. Са нама граде партнерски однос без притисака и то је велика разлика у односу на САД и ЕУ. Оно што нам кроз војно-техничку сарадњу нуде превазилази ниво односа који имамо, с обзиром на то да смо на путу ка ЕУ, и то показује да је у питању савезнички, а не комерцијални однос – констатује Анђелковић.

 

Извор: Tanjug / Informer.rs