Регион

Ова тројица су највећи финансијери албанских лобиста! Давали су милионе Клинтоновима и Обами: Да ли могу да купе и Трампа?

Албански лобисти не жале милионе како би и нову Трампову администрацију придобили као и Клинтонову и Обамину.

 

Албански лобисти су активни на Западу, пре свега у Сједињеним Америчким Државама, још од деведесетих година прошлог века, када су започели пројекат независног Косова. Што је најбитније, прагматични су (читај – имају довољно новца), па се лако прилагоде како демократској, тако и републиканској администрацији, односно како Клинтоновом и Обамином, тако и Трамповом кабинету. Међу онима који предњаче у давању милиона долара да успе пројекат независног Косова су Беџет Пацоли, Хари Бајрактари и Фљорин Краснићи.
Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

ЗАСТРАШУЈУЋА ИСПОВЕСТ БАНКАРА: Био сам моћан, али сам напустио илуминате кад су ми наредили да…

Најпознатији српској јавности је Беџет Пацоли. Овај милијардер се након што су расписани ванредни парламентарни избори на Косову, помињао као могући нови премијер, а сада се све чешће помиње као шеф дипломатије.

Пре уласка у политику 2006. био је председник и генерални директор Мабетеx Групе, швајцарске грађевинске компаније, која је, између осталог, власник косовског таблоида Лајм, а познат је и као спонзор бројних спортских клубова на Косову.

Пацоли се готово никада није доводио у директну везу са сукобима на Косову, али јесте са финансирањем ОВК, а касније Ослободилачке војске за Прешево, Бујановац и Медвеђу.

 ТАДА ГА НИКО НИЈЕ СХВАТАО ОЗБИЉНО А САД: Рабин је 1994. прорекао да ће рат са С.Корејом гурнути свет у АПОКАЛИПСУ

И јавна и „тајна“ политика његов су терен. Он је свуда, на сваком важном месту, на готово свакој фотографији која „бележи“ неки Приштини значајан тренутак.

Према сопственим признањима, посебно је био ангажован на признавању самопроглашеног Косова, а медији пишу да није штедео новац, плаћајући „малим острвским земљама“ да га признају.

Штампа на Малдивима је, на пример, објавила да је њихово признање косовске независности Пацоли платио два милиона долара.

РУСКИ АНАЛИТИЧАР: Следи жесток НАТО удар на Србију

Његови сународници, ако их питате коме је Пацоли ближи – Тачију или Рамушу Харадинају, они ће, кажу, кратко одговорити: Новцу, профиту.

У Србији га углавном доводе у везу са власништвом над ОМВ пумпама, али и због спектакуларног венчања са италијанском певачицом албанског порекла Аном Оксом.

Уз Пацолија, битну улогу на светском политичком небу игра и америчко крило албанских лобиста.

Реч је, најпре, о њујоршком бизнисмену Харију Бајрактарију који се још 2007. године јавно и отворено хвалио да је својим новцем и утицајем лобирао за признавање Косова.

ЗАХАРОВА АМЕРИКАНЦИМА: Нама нешто причате, а 1996. сте у Москву у врећи донели 500 милиона долара у кешу!

У последње време, бизнисмен који је милионско богатство стекао трговином некретнинама на Источној обали САД, бавио се питањима демаркације Косова са „суседима“ и Заједницом српских општина, односно одлагањем њеног формирања, пишу косовски медији.

Други битан играч у САД је свакако и некадашњи челник партије „Самоопредељење“ Фљорин Краснићи.

Краснићи, који је до богатства дошао тргујући оружјем у САД, снажно је подржавао борбу за независност Косова, а након што је она практично изборена, вратио се у домовину и окушао срећу у политици. Постао је власник „Косова Стеел Гроуп“, некадашње „Заставине“ фабрике ауто-делова.

У оваквим односима снага, нада за Србију је да је Трамп мултимилијардер, човек кога је јако тешко купити јер поседује све, а поред свега тога, нови председник Америке је изузетно тврдоглав и тешко мења мишљење и ставове.

 

Извор: Telegraf.rs