Издвајамо Свет

ОВДЕ ЋЕ МОЖДА ПОЧЕТИ ТРЕЋИ СВЕТСКИ РАТ: Америчка војска улази у Молдавију, угрожено руско Придњестровље!

Бивша совјетска република Молдавија би заправо могла постати још једно упориште америчке војске у Европи. Грађевинско-инжењерска фирма војно-поморских снага Америке за Европу, Африку и југозападну Азију (НАВФАЦ ЕУРАФСWА) планира да изгради осам објеката за обуку војске на урбаним теренима у бази за обуку Буљбоака у Молдавији. Чињеница да је умешано одељење америчке морнарице наводи на то да ће овај објекат угостити америчке маринце.

Укупно је 1,6 милиона долара већ инвестирано у реновирање базе Буљбоака, која се налази у близини Тираспоља, престонице Придњестровља, или Придњестровске Молдавске Републике. Овај регион где се претежно говори руски језик се одвојио од Молдавије након распада Совјетског Савеза 1991. године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Данас 450 руских војника спроводи мировну мисију у складу са одлукама самита Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) 1999. године. Поред мировних снага, Русија има и јединице Оперативне групе руских снага са 1.200 припадника који живе у Придњестровљу. Власти Придњестровља се строго противе плану Молдавије да повуче руске мировне снаге, које они сматрају гарантима мира у региону. Они истичу да се мисија показала веома успешном. У јулу је обележена 25. годишњица од почетка мировне операције.

Молдавија блиско сарађује са САД и НАТО-ом. Придружила се програму НАТО-а Партнерство за мир 1994. године, и Индивидуалном акционом плану партнерства 2006. године. Канцеларија НАТО-а ће се ускоро отворити у Кишињеву.

Од 2016. године, Молдавија је укључена у амерички регионални програм за изградњу “моћнијих одбрамбених способности… против агресивних акција Русије или из других извора.“

У фебруару су САД молдавској војсци донирале 41 више наменско војно возило високе мобилности (ХММWВ) и камионе. Ова војна возила би се користила током националних и међународних вежби. 2014. године су САД донирале још 39 ХММWВ и 10 приколица за војна возила.

Москва је изразила забринутост због молдавске политике у Придњестровљу. Она је оптужила Молдавију да подрива њихве односе и угрожава регионалну стабилност.

Америчко војно присуство се шири свуда, укључујући и подручја у близини граница Русије, попут Придњестровља. Ово је веома опасан развој који наводи америчке снаге и руске мировне снаге да се међусобно гледају кроз нишане. Москва и Кишињев могу имати различите ставове и поделе, али их то не чини противницима.

Када би руски миротворци отишли, ситуација би се погоршала и била би довољна једна искра да се поново покрену непријатељства – нешто што се спречава још од 1992. године. Угошћавајући америчке објекте на својој територији, Молдавија, неутрална држава, ће постати мета руског напада одмазде.

Очекује се да ће се парламентарни избори у Молдавији одржати у новембру 2018. године. Надамо се да ће бирачи направити прави избор и изабрати одговорније људе како би зауставили непрестане провокације и усвојили разумнију спољну политику. Ако се ове наде остваре, Русија и Молдавија ће поново постати пријатељи и добри суседи.

 

Извор: Wебтрибуне.рс