Издвајамо Србија

ПЕВАЧ ЛЕКСИНГТОНА ОСЛОБОЂЕН ЗА СКРИВАЊЕ РАТКА МЛАДИЋА: Признао да је чувао команданта у стану!

Бојан Васковић из Лексингтон бенда, његова мајка и рођена сестра после 11 година суђења ослобођени оптужби да су у свом стану скривали хашког бегунца

БЕОГРАД – Апелациони суд осудио је на условну казну од шест месеци затвора, са роком провере од једне године, пензионисаног генерала Марка Лугоњу због тога што је у септембру 2002. у свом стану у Београду крио хашког оптуженика Ратка Младића.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је утврђено, Лугоња је, како је и сам признао, на наговор генерала Здравка Толимира, али и због тога што му је Младић био командант, примио бегунца у стан, обезбеђивао му намирнице и друга средства за живот. У његовом стану Младић се задржао пет до шест дана.

Нема доказа

Преосталих деветоро којима се судило, а међу којима су и певач Лексингтон бенда Бојан Васковић, његова мајка Љиљана и сестра Татјана Васковић Јеремић, ослобођени су оптужби. После 11 година од почетка суђења суд је утврдио да против осталих није застарело кривично гоњење, већ да нема доказа да су скривали у то време најтраженијег хашког бегунца.
– Оптужби су ослобођени Станко и Предраг Ристић, Борислав Ивановић, Саша Бадњар, Ратко Вучетић, Благоје Говедарица, Бојан, Љиљана и Татјана Васковић јер јавни тужилац није понудио довољно доказа којима би поткрепио своју оптужбу да су помагали Младићу у скривању – наводи се у одлуци коју је донео Апелациони суд.

Првостепеном пресудом оптужба је била одбијена и против Лугоње, али пошто је Апелациони суд проценио да није дошло до застаревања, он је осуђен условно.

Првооптужени умро

Као главни организатор мреже јатака која је помагала Ратку Младићу од 2002. до 2006, подсетимо, био је означен официр Војске Републике Српске Јово Ђого, али је он преминуо током поступка. Певач Лексингтон бенда био је његов рођак.

У притвору осам месеци
ИМАО 16 ГОДИНА КАД ЈЕ УХАПШЕН

Бојан, његова сестра и мајка ухапшени су 2. маја 2006. Он је у то време имао 16 година и у притвору је провео осам месеци. Његова сестра и мајка, као и остали означени као јатаци, провели су по више месеци иза решетака. Тужилаштво је тврдило да се генерал Младић неко време скривао у њиховом стану на Бежанијској коси и да су му они набављали храну, картице за мобилни телефон и омогућавали му превоз са локације на локацију. Сви ослобођени имају право да туже државу Србију и захтевају да им буде плаћен неоснован боравак у притвору.

 

Извор: Курир.рс