Свет

Питали су америчке савезнике коме више верују – Трампу или Путину. Добили су одговор који све објашњава

Савезници САД, попут Јапана, Јужне Кореје и седам европских чланица НАТО, више верују председнику Русије Владимиру Путину него америчком председнику Доналду Трампу, показали су резултати једног истраживања.

У Грчкој, Немачкој, Турској, Мађарској, Француској, Италији и Шпанији, више људи има поверења у руског председника него у његовог америчког колегу у погледу тога „да ће урадити праву ствар када је реч о глобалним питањима“, према резултатима анкете „Пју рисерч центра“, преноси „Тајм“.

– Иако је поверење у Путиново управљање спољним питањима на генерално ниском нивоу, у многим земљама њему се више верује него америчком председнику Доналду Трампу – наводи се у истраживању које је спроведено у 37 земаља света раније ове године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Најдраматичнија разлика у корист Путина над Трампом је примећена у Грчкој и Немачкој, где је америчког председника надмашио за 31, односно 14 поена.

Половина анкетираних Грка је рекло да верује Путину, док је само 19 одсто рекло исто за Трампа. Путин ужива поверење четвртине грађана у Немачкој, а Трамп је задобио поверење 11 одсто.

У Јужној Кореји, Путин је добио подршку 27 одсто грађана, а Трамп 17 одсто. Руски председник је такође „добио“ Трампа у Либану, Вијетнаму и Мексику.

Трамп, међутим, ужива већу популарност у Британији, Канади, Холандији и Пољској, наводи се у резултатима истраживања, а такође води међу америчким савезницима који нису чланице НАТО, попут Аустралије и Филипина, али и Израелу, где има далеко већу подршку од Путина.

Реч је о резултатима пролећне анкете глобалних ставова 2017.

„Пју рисерч центра“, у оквиру које су насумично интервјуисана одабрана одрасла лица од фебруара до априла.

У анкети је учествовало између 852 и 2.464 људи у свакој земљи.

 

 

Извор: Telegraf.rs/ Tanjug