Србија

ПЉАЧКА ДЕЦЕНИЈЕ: Демократска странка оштетила Галенику за 60 милиона евра

Како је ДС одбио регистрацију вакцине за Свињски грип!

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Фармацеутски гигант је још давне 2011. с кубанским Центром за молекуларну имунологију (Цимаб) из Хаване, а преко заступника компаније „Вама” Зорана Вујовића, потписала уговор о откривању пословних тајни, након чега је требало да се потпише и комерцијални уговор о производњи славне кубанске вакцине „ЦИМАваx” у Србији. Међутим, директорка Агенције за регистрацију лекова Татјана Шипетић кубанској вакцини забранила је регистрацију.

Вест да је држава Србија повећала свој удео у „Галеници” на чак 90 одсто када је на скупштини акционара компаније донета одлука о конверзији дуга у власнички капитал државе, у вредности од 14,696 милијарди динара (реч је о потраживањима државе од 10,9 милијарди динара и 3,794 милијарде динара ЈП „Србијагаса”), као и најава да би почетком септембра држава „Галенику” на јавном тендеру могла да понуди на продају само су подстакле на размишљање о руинираном и уништеном фармацеутском гиганту и оној старој српској: шта се тачно ваља иза брда? Будући да у Србији готово на недељном нивоу једна афера затрпа другу, многе остану недоречене у јавности, а богами и у судским и истражним поступцима. Многе чак не дођу до те фазе…

Специјална ОПЕРАЦИЈА Сиријске војске на Еуфрату: Стежу обруч око терориста у Деир ез Зору, чека их ПАКАО

Било како било, упркос процесуирању социјалистичког кадра и покушајима доказивања њихове улоге у развлачењу „Галенике” (будући да се целокупна крађа и уништавање тог гиганта свело на неколико купљених статуа), остало је много закулисних политичких прича које упућују увек на једно – некоме одговара слаба и уништена „Галеника”! Највероватније је у питању неки фармацеутски магнат који ће сада „Галенику” купити за будзашто и повећати свој улог на српском тржишту. Све то морала је за страни цех да логистички помогне и омогући држава власт.

То свакако није посао од годину, две или три. Уништавање гиганта трајало је више од деценије. Међутим, један од најочитијих а слабо откривених примера исисавања живота и пара из „Галенике” јесте пројекат – кубанских вакцина. За тај пројекат су постојале све предиспозиције, могућности, везе, договори, чак и почетни уговор. Али он никада није реализован. Ко је све то стопирао? Па, политика. За чији цех? Сазнаћемо чим се објави коме је на крају „Галеника” продата.

Наиме, „Галеника” је још давне 2011. с кубанским Центром за молекуларну имунологију (ЦИМАБ) из Хаване, а преко заступника компаније „Вама” Зорана Вујовића, потписала уговор о откривању пословних тајни који је отворио врата за даље потписивање комерцијалног уговора о производњи славне кубанске вакцине „ЦИМАваx”, светски познатог лека против рака плућа. Међутим, прво је вакцину требало регистровати у Србији…

Свињски грип се шири

Након регистрације лека, у који се сада, седам година касније, куну и Американци и Кинези, „Галеника” је требало да почне да производи ту терапијску вакцину у Србији. Међутим, тадашња директорка Агенције за регистрацију лекова Татјана Шипетић, кадар Демократске странке, која је иначе на челу Агенције била и у тренутку када су у Србију увезене фамозне „Новоартисове” вакцине против свињског грипа, регистрацију је неколико пута глатко одбила!

 

Извор: Ekspres.net