loading...
Србија

Платформа ЛДП за Косово: Гарантовати Србији улазак у ЕУ и НАТО, Приштини план за ЕУ

“Питање коначног статуса Косова не може се решити обичним компромисом, него постепеним кориговањем односа Срба и Албанаца и гарантовањем што бржег уласка Србије у чланство у ЕУ и НАТО, као и остваривим планом за приближивање Косова ЕУ”, наводи се у платформи ЛДП која ће бити основ за будуће разговоре странке у оквиру унутрашњег дијалога, на који је позвао председник Србије.

 

У платформи коју је усвојило Председништво ЛДП, а у коју је Тањуг имао увид, наводи се да је најављени дијалог прилика и за нову политику Србије која подразумева, поред што бржег уласка у Европску унију и НАТО, и изградњу институција, тржишне економије, промену регионалне политике, наставак процеса унутрашњих реформи и модернизације друштва и стварање социјално одговорне државе.

За све те послове, сматра ЛДП, Србија мора у свету наћи разумевање и своје интересе треба да оствари у договору са ЕУ и САД.

ЛДП наводи да је потребно присуство безбедносних снага НАТО на Косову, а да сва отворена питања у односима Београда и Приштине морају бити регулисана кроз односе међусобног уважавања интереса обе стране, али и способношћу Србије и Косова да тачке спорења Срба и Албанаца решавају ефикасно, предано и на цивилизован нацин.

“Међу апсолутним приоритетима Србије у политици према Косову морају бити пружање помоћи и обезбеђивање међународних гаранција за убрзану демократизацију, подизање нивоа заштите људских права, економски развој и посебно заштићен положај српске заједнице на Косову”, наводи ЛДП.

 ДАЧИЋ ОДГОВОРИО КРИТИЧАРИМА: Хоћете да предате цело Косово?

Та странка у платформи истиче да убрзавање процеса пријема Србије у чланство ЕУ, пријем у НАТО и институционалне гаранције посебног статуса српске заједнице отварају простор да Србија одустане од политичке блокаде интеграције Косова у организације које омогућују бољи живот свих његових грађана.

Србија, како пише у платформи, не може тражити своју срећу у унапред изгубљеном заустављању Косова на путу ка чланству у УН, УНЕСКО и друге међународне и регионалне организације, већ за свој интерес треба да прогласи јачање и напредак Косова, који подразумева његово паралелно укључивање у модерне европске и светске токове заједно са Србијом.

У том смислу, додаје се, Србија има највећи интерес да помогне, подржи и поздрави и сваки други облик међународне, регионалне или мултилатералне иницијативе за помоћ изградњи стабилног мира и одрживог развоја Косова, водећи рачуна о гарантованом учешћу српске заједнице у коришћењу бенефита из таквих пројеката.

Сва отворена питања у односима Београда и Приштине, наводи се у платформи, морају бити регулисана кроз односе међусобног уважавања интереса обе стране, али и способношћу Србије и Косова да тачке спорења Срба и Албанаца решавају ефикасно, предано и на цивилизован нацин.

ЛДП истиче да ће та платформа бити основ разговора на којима ће та странка учествовати и наводи да косовско питање, које је постало проблем од којег су генерације политицара бежале, данас представља раскрсницу која одређује питање будућности Србије.

“Спремност да се отвори дијалог о овом питању је последња прилика да као друштво донесемо одлуке које дају перпсективу овој земљи”, сматра ЛДП и додаје да су “декосовизација” сопствене стварности и рационизализација циљева основ и темељ разговора који не сме остати још једна пропуштена прилика за којом ћемо жалити у годинама пред нама.

Та странка сматра да је отварање ширег друштвеног дијалога само поцетак “лецења друштва”.

Извор: Tanjug