Регион Србија

Пленковић: Бар један фиксни хрватски посланик у Скупштини Србије

loading...

Премијер Хрватске Андреј Пленковић изјавио је да би “било добро да се реши питање барем једног фиксног посланика хрватске мањине” у Народној скупштини Србије.

Пленковић је то казао у интервјуу за “Јутарњи лист”, одговарајући на питање какви су сада односи са Србијом, која отворена питања би могла бити прва на реду за решавање и да ли планира ускоро састанак са новом српском премијерком.

“Ану Брнабић сам упознао у Трсту, 12. јула, тада смо и први пут разговарали. Видели смо се и у среду у Подгорици. Са (председником Србије Александром) Вучићем сам се срео неколико пута. Наша је политика таква да нисмо прикупљали никакве поене на заоштравању односа са Србијом, што је, иначе, била стандардна процедура у изборно време”, казао је Пленковић.Он је рекао да

хрватске власти “тако стварају предуслове за решавање отворених питања на неким другим основама” и додао да је “за Хрватску изузетно важно питање заштите права хрватске мањине у Србији”.

“Ако је српска мањина у Хрватској путем својих представника део парламентарне већине, онда би у Србији било добро да се реши питање барем једног фиксног заступника хрватске мањине, да се реши питање права на образовање, културу, да се коначно реши питање несталих особа, што нам је од изузетне важности, као и свих других питања”, како је он рекао, “из времена агресије Милошевићевог режима”.

Он је казао и да хрватске власти “наравно очекују и да се разреши питање Закона о организацији и надлежности државних тела Републике Србије у поступку за ратне злочине”.

“То потенцијално угрожава хрватске држављане и желимо да се то реши”, рекао је Пленковић

Извор: Vestionline, Tanjug
Loading...
loading...
loading...