Србија

ПОДЕЛА ПОДЕЉЕНЕ ОПОЗИЦИЈЕ: Шта се крије иза новог сукоба?

Да ли је комуникација са шефом државе око државотворних питања заиста прави разлог за раскол у опозицији или је посреди нешто друго?

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

 

Уместо договора – раскид сарадње. Ионако подељена опозиција се поново поделила. Покрет слободних грађана Саше Јанковића прекинуо је сарадњу са Демократском странком Драгана Шутановца, због слања предлога председнику Србије Александру Вучићу. Одмах за тим уследила су саопштења и СДС и организације Вука Јеремића да је њихов предуслов за политички договор обећање да неће бити сарадње са Српском напредном странком. Да ли је комуникација са шефом државе око државотворних питања заиста прави разлог за раскол у опозицији или је посреди нешто друго?

Одлука Покрета слободних грађана да више не сарађује с Демократском странком (ДС) због предложених измена Устава и њене спремности да о томе разговара с председником Србије Александром Вучићем и дан после изазива бројне реакције српске политичке јавности.

Готово је истоветна реакције представника власти и опозиционе ЛДП.

Потпредседник СПС и министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић каже да је опозиција разједињена и да разлаз између Саше Јанковића и ДС није неочекиван.

Стравичан тренутак ликвидације терористе у Шпанији: Полицајци пуцали на нападача, он је пао и онда устао поново!

– Није наш посао да се бринемо за монолитност опозиције. Они су доказали своје разлике још за време кампање за председничке изборе – рекао је Ружић.

– Не може се свако ко се одазове позиву председника Александра Вучића на дијалог о Косову проглашавати издајником – поручио је лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић који каже да није изненађен што је Саше Јанковића одлучио да прекине сарадњу са ДС-ом, јер та сарадња никад није била искрена.

Функционер ДС Срето Малиновић, који је снажно подржао Јанковића у кампањи за председничке изборе, каже да је непријатно изненађен и затечен одлуком Покрета слободних грађана о прекиду сарадње са Демократском странком.

– Непријатно сам изненађен и затечен одлуком Покрета слободних грађана о прекиду сарадње са Демократском странком. Посебно зато што је разлог који се наводи више него баналан, а чињеница је да је промена Устава услов за улазак у ЕУ којој сви тежимо – рекао је Малиновић у изјави достављеној медијима.

Члан ПСГ, али и члан Политичког савета ДС Зоран Ивошевић не мисли да је промена Устава добар разлог за раскид сарадње.

У овакво објашњење ПСГ сумња и политички аналитичар Владимир Гоати. Он за наш портал каже да наведени разлог за прекид сарадње није суштински проблем између Јанковића и Шутановца.

– Повод за тај расцеп је недовољан – истиче Гоати за Телеграф.рс и напомиње да је одлука Покрета слободних грађана „још један пуцањ у властиту ногу опозиције“

На наше питање шта је онда мотив, Гоати каже:

– Мотиви су често прикривени и они могу бити лични, сујета, егоизам, нарцисоидности и тако даље. Али, мислим да је опозиција толико данас на периферији, самом ћошку, да би морала те ситне разлике на неки начин да превазиђе.

Гоати каже да се кроз те ситне поводе, који стварају дубоке расколе, опозиција смањује шансе да консолидована дође на власт у престоници.

– Уколико су љубомора и лична нетрпељивост извор сукоба, онда је то још горе – закључио је политички аналитичар.

 

Извор: Telegraf.rs