Србија

ПОВАМПИРЕЊЕ СЈЕНИЧКЕ ДЕКЛАРАЦИЈЕ: Опасан план за разбијање Србије

Сулејман Угљанин (фото:ЈуТјуб)

Србија је у време усвајања “Сјеничке декларације“ била под окупацијом и подељена на три дела, између Немачке, Аустроугарске и Бугарске.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сулејман Угљанин, који се налази на челу Бошњачког националног већа (БНВ), планира да у октобру научним скупом обележи стогодишњицу такозване Сјеничке конференције. Наиме, 13. и 14. августа 1917. градоначелници и председници 12 санџачких општина усвојили су декларацију којом се од Аустроугарске тражи да се Санџак отцепи од Србије и Црне Горе и припоји Босни и Херцеговини. Угљанин тај документ од пре сто година описао као најважнију политичку платформу санџачких муслимана, чиме дефакто жели да наруши уставни и политички поредак Србије.

Још пре две године БНВ је донело одлуку којом се 2017. година проглашена за годину обележавања стогодишњице Сјеничке конференције.

– Давне 1917. године срело се 12 градоначелника Бошњака, да размотри оно што и ми данас радимо, а то је тежња да обезбедимо дуготрајан мир и развој Санџака за све грађане који у њему живе, као и да спроведемо важну реформу политичког система Србије – казао је тада Угљанин.

Ово се цени: Српкиње и Хрватице загрљене славе!

Иако је Сјеничка конференција одржана у време окупације Србије у Великом рату, а потписе на декларацију ставили су градоначелници које је именовала окупаторска аустроугарска власт (углавном су то били аге и бегови), Угљанин сматра да је то био „цивилизацијски чин легитимно изабраних представника грађана Санџака”.

Председник Одбора за људска и мањинска права Мехо Омеровић оценио да Сулејман Угљанин злоупотребљава функцију и наноси штету бошњацком народу.

Омеровић у изјави за јавност истиче да је посебно опасно што Угљанин, који је на челу Бошњачког националног већа, намером да обележи годишњицу Сјеничке декларације жели да подсети на одвајање дела територије не само Србије него и Црне Горе.

– Тај човек нас стално враћа у прошлост. Тај човек својим поступцима одвраћа сваког потенцијалног инвеститора у Санџак. Тај човек управо злоупотребљавајући функцију наноси велику штету бошњачком народу и срамоти институцију БНВ – оценио је Омеровић.

Он сматра и да смишљена провокација кроз некакве конкурсе којим се обележава Декларација из периода од пре 100 година, није ниста друго до грубо кршење закона о саветима националних мањина.

То је квислишка декларација коју су донели градоначелници једног дела градова у Рашкој области постављени од стране окупатора, подсећа за Телеграф.рс, политички аналитичар Драгомир Анђелковић.

– То би било исто као да се неко позове на декларацију коју је донела НДХ или албански балисти. Напросто је несхватљиво да се у модерном европском друштву, које је засновано на антифашизму, неко позива на окупационе декларације из Првог светског рата – рекао је Анђелковић.

Та декларација има сепаратистичку природу и идеја је издавање делова Рашке области из Србије и Црне Горе, указао је Анђелковић.

– Мислим да би тај Угљанинов потез требало да осуде не само Београд и Подгорица, већ и ЕУ, јер је ово кршење европских вредности – сматра Анђелковић.

 

Извор: Telegraf.rs