Србија

Председник Вучић: ПОД ПРИТИСКОМ СМО ВЕЛИКИХ СИЛА, али нико неће одлучивати у име грађана Србије до њих самих

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Председник Србије Вучић говори о доласку ИКЕЕ у Србију, као и свим другим актуелним питањима.

 

Председник Србије Александар Вучић изразио је вечерас задовољство почетком рада шведске компаније Икеа у Србији и истакао да је то својеврстан симбол и показатељ стања економије и друштва, стања уопште у нашој земљи.

Трамп има одобрење Бога да уништи Ким Џонг Уна: Шокантна изјава тексашког свештеника

– Не мислим да је Икеа највећи, нити је близу највећег економског успеха који је наша земља направила у последњих неколико година – приметио је Вучић, али и указао да је њено појављивање на неком тржишту или одсуство са тог тржишта својеврстан симбол и показатељ стања ствари.

– Икеа је симбол другачијег начина размишљања и живота – објаснио је.

– Неће Србија данас живети десет пута боље него што је то био слуцај јуче, али тамо где се појави Икеа, значи да је то пристојна земља, једна од 49 земаља у којима се Икеа налази и послује. То значи да је земља на добром путу и да смо почели себе да мењамо – поручио је Вучић у интервјуу телевизији Пинк.

Он је, уочи сутрашњег почетка рада робне куће шведске компаније код Београда, истакао да није случајно то што је Икеа сада дошла у Србију, као што није случајно што није дошла раније, нарочито од 2000. године, када је показала такво интересовање.

Вучић је подсетио да је први пут о доласку Икее у Србију почело да се говори 1990. и 1992, када је показала такво интересовање, али се то није догодило, истакао је, због снажног лобија људи који су желели да зауставе сваку врсту конкуренције, због рата и свега што се збивало на простору бивше Југославије.

Указао је да је од 2000, нарочито 2004. Икеа поново показала жељу да дође у Србију, али ни тада није дошла:

– Није лако испунити све њихове услове, али да је важно да они могу да разговарају са онима који нису корумпирани, који хоће да решавају проблеме – рекао је асрпски председник.

– Долазак Икее значи да се сада налазимо на добром путу и да смо почели да се мењамо – истакао је.

Осврнуо се и на свој ауторски текст за „Ало“, поводом почетка рада шведске компаније код Бреограда, и нагласио је да је кључна реч „изазов“:

– То треба да буде нешто што ћемо да осећамо и на чему ћемо да радимо – нагласио је.

Указао је да је неопходно стално померање циљева, да када научите руски, на пример, не треба стати и задовољити се тиме, већ треба почети учити шпански, француски…или било који други.

Истакао је да Икеа доноси конкуренцију, доноси трку, оно што нам је важно, да будемо бољи или једнако добри.

– Икеа нам доноси трку и за добављаче – нагласио је Вучић.

На констатацију да за сада имамо само два добављача из Србије и да постоје злуради коментари и критике одговорио је да их је видео и да би одговорио свима који су злуради „а што ви нисте произвели нешто што ће Икеа да прихвати. Лепо је да стојите неком другом над главом а што ви то нисте урадили”.

– Не бих да говорим о свим другим људима, знате ово савремено доба је доба друштвених мрежа и свако има право да своје фрустрације исказује на начин на који жели. Свака критика је добродошла. Нажалост неки умеју само да кажу “нећу ништа, чак ни оно што сам јуче хтео.

– Ја мислим да је много важније од тога да се обратим људима који виде напредак у својој земљи и који желе напредак своје земље, који се не баве мржњом и личним фрустрацијама,већ који желе добитак за себе, своју децу и своју будућност – подвукао је он.

Није Икеа, према његовим речима, нешто што ће економски да нас спаси, али је важна јер запошљава 416 људи, а биће и 1.000 и 3.000 ако будемо са одређеним добављачима неки посао направили за шта мисли да су на добром путу.

– Спремни смо за Икеу, нисмо били спремни 25 година, изгубили смо 25 година, сад јесмо и полако али сигурно ћемо да се придружујемо онима који су у свету најбољи – подвукао је Вучић.

– Празник је када вам нека фабрика дође. У Икеи ради данас 416 људи. Кажу неко ће да изгуби посао. Ја мислим да неће нико – казао је он.

Упитан да ли ће тих 416 радних места бити удар на српске произвођаче, Вучић је рекао да је то рекао власник Ктитора, човек који нам је, како је истакао, узео већ 7. 000 радних места, заједно са Ðиласом, Шапићем, Јелићем и осталима, правећи уговор за свој вртић који је направљен, објекат који је направљен наменски па им град уплаћује 30. 000 евра месечно на десетогодишњи уговор.

– Тако да ће да добије преко три милиона евра за објекат који вреди 1,1 милион ева и који ће да остане у његовом власништву. За та два милиона рачунајте колико смо људи могли да запослимо. Ако је то бизнис, онда сам апсолутно против таквог бизнис модела – подвукао је председник Србије.

Вучић је нагласио да ће нас то натерати да радимо много конкурентије, да ценимо занате више и да ценимо људе који су од столара до бравара, много више него што смо их до јуче ценили и да буду плаћенији него што су до јуче били.

– Те проблеме имамо и на аутопутевима Србије. Икеа је симбол успеха, тешког и напорног рада и сам оснивач Икеа Ингвар Кампрад је из места које је око 400 километара далеко од Стокхолма. То је област која се зове Мала земља, и он је увек говорио када долазите из Мале земље онда морате да штедите и радите. Ми не долазимо из мале земље иако је територијално она мања, значајно од Шведске, али долазимо из бројчано малог народа и територијално мале земље, али много важније је да се научимо том раду, посвећености и резултатима које морамо да донесемо а не да кукамо сваки пут кад дође неко успешнији од нас -рекао је Вучић.

Указао је да, били за тржишну привреду или не, сви либерални економисти који су нам причали о тржисту деценијама, ођедном су постали антитржишно орјентисани, што, како додаје, не разуме зашто.

– Слушао сам јуче како нам држе придике они који су поједине општине разорили и уништили, од Косјерића до Смедеревске Паланке, а данас знају да кажу да не ваља ни Икеа ни Београд на води, ни Леони, не ваља нигде ништа. А шта је то што уствари желите и хоћете? Која је то фирма коју хоћете – запитао је Вучић.

Упитао је коју су они фирму довели у Србију.

– Икеу нисте успели да доведете за 12 година своје власти. А шта сте то направили и шта је то што желите данас. Ево остварићу вам жељу, само нам реците шта је то и видећете да то не постоји, то има нешто и са нашим менталитетом. Нама Србима не постоји ниједна ствар око које ћемо да се сагласимо да је добра нити око које ћемо да се обрадујемо заједно осим ако то није спортски успех, а и то ће да траје дан или два – констатовао је Вучић.

Нагласио је да никада није и неће да допушта, ни као председник, бизнис по принципу „дајте нам кредите а ми нећемо да их враћамо”.

– То је био бизнис, и таквог ”бизнисмена” представљали смо као најуспешнијег деценијама у овој земљи. Данас је бизнисмен онај који је у стању да направи сто и тај сто прода на тржисту било за 100 или 1.000 евра, а не тако што ће натерати политичара да откупи то, а он политичару плати провизију од 10 или 20 одсто – рекао је Вучић додајући да је то посао и суштина Икее.

КРАЈЕМ 2018. ПРОСЕЧНА ПЛАТА 500 ЕВРА

Председник Србије Александар Вучић изразио је вечерас уверење да ће крајем идуће године просечна плата у Србији бити око 500 евра и истакао да ће грађани осетити и моћи да виде шта је све урађено.

Он је, у интервјуу телевизији „Пинк“, казао да је Драган Шутановац једном у Народној скупштини рекао да ће, ако стварно дође до тога да просечна плата у Србији буде 500 евра, сви гласати за СНС.

– Никада то више неће поновити, зато што му је јасно да ће већ крајем 2018. године, вероватно, просечна плата у Србији бити око 500 евра – уверен је Вучић и додаје да то говори да великим радом, трудом, енергијом, скромношћу и посвећеношћу можете да постижете неупоредиво боље резултате.

Упитан колико препрека има на том путу, казао је да их увек има много, али да није то кључно, већ упорност и ангажман, као што је оснивач Икее говорио да није потребно да се не погреши, јер ћете грешити сваки дан, пошто не греши само онај који спава.

– Али, исправљате грешке у ходу, радите, борите се, а што се више борите, то ћете више резултата да имате – нагласио је Вучић.

Рекао је да данас, када погледа Ниш, у којем људи и даље тешко живе, за годину дана ће разумети све оно о чему је говорио.

– Већ и данас многи то виде, а за годину дана ће то сви видети. Када погледате све фабрике нове, не рачунајући Филип Морис, која Дунавска индустрија од памтивека била, једина која није у потпуности уништена, али има релативно мали број запослелних. Све остале фабрике некако сам у њиховом довођењу, отаврању и раду учествовао – од Џонсон електрика, Астера, Леонија, Цумтобела – објаснио је Вучић.

Рекао је да ће 2018. и сам град Ниш и Нишлије моћи да виде све што је по том питању урађено, а за то је, каже, потребна огромна енергија и огроман труд.

СПРЕМАН САМ НА ТРАЖЕЊЕ КОМПРОМИСНОГ РЕШЕЊА ЗА КОСОВО

Ако направимо осовину мира и стабилности на линији “север-југ” на Западном Балкану, између два највећа народа, Срба и Албанаца, у наредних 100 година решили смо 80 одсто наших политичких проблема, рекао је председник Србије Александар Вучић и најавио да ће у септембру покушати додатно да институционализујемо унутрашњи дијалог у свим форумима.

– Остаје нам још битан однос са Бошњацима. Све остало ћемо држати под контролом – рекао је Вучић за ТВ Пинк, објашњавајући зашто сматра изузетно важним унутрашњи дијалог о Косову и Метохији на који је позвао најшири круг актера друштевног и политичког живота у Србији.

Стога је, истакао је, спреман да учествује у проналажењу компромисног решења када је реч о Косову и Метохији, решења које би било незадовољавајуће за обе стране, јер само такво и може да буде компромисно, и указао да ми данас не одлучујемо само о нашој прошлости, већ и о својој садашњости и будућности.

Важно је, каже, да са Албанцима имамо добре односе и да их уредимо једном за свагда, а не да држимо замрзнут конфликт.

Вучић каже да његова нада није велика, али да постоји, те да у отварање таквог питања не би ни улазио да нема такву наду:

– Ово сам рекао, иако знам да какав год компромис да направите, да вам то Србија неће опростити и знам какве су последице личне и политичке онога ко у томе учествује – подвукао је председник.

Ту се, додао је, поставља суштинско питање – хоћемо ли имати довољно храбрости да себи погледамо у очи и да кажемо “ово је реално, ово није” и довољно храбрости да кажемо – не може неко што је нешто наметао да прође само зато што он мисли да тако мора да прође, а да не понуди озбиљну аргументацију, већ да сучелимо све аргументе и да дођемо одређних решења.

– Узгред, нико није говорио у моје име, нити ко зна шта све мислим у овом тренутку. Јер, и није моје да имам готово мишљење, већ да чујем и слушам све људе, да онда изађемо са одређеним предлозима заједно и да видимо да ли са тим можемо да прођемо или не и шта о томе мисли албанска страна – објаснио је.

Каже да је до сад чуо много различитих мишљења и да је веома задовољан због тога, те да их свакодневно анализира.

На констатацију да су се углавном чула два мишљења, једно да треба задржати статус кво, а друго да треба Косово предати Албанцима, и упитан шта је реално стање за Србију, Вучић је рекао да можда може све да се подели у те две групе, али је приметио и да нису баш сви спремни да чују све.

– Можда можете у те две главне групе да поделите, али видећете нарочиту нервозу у појединим медијима на оно што је изговорио Дачић. Такву нервозу, за мене је интересантно, није изазвало ни то да никад ништа не треба да се мења, а ни то да треба све да дамо Албанцима и да признамо све. То ми говори о чињеници да нису баш сви били спремни да слушају и да чују баш све – рекао је Вучић.

Додао је да није реаговао још ни на једно мишљење, јер сматра да су све идеје добродошле и тек их слуша.

Указао је да нема готових решења и да неће бити лаких решења, али да је за нас важно да дијалог покушамо додатно да институционализујемо од септембра у свим форумима.

– У свим организацијама и институцијама, у научним форумима, у нашој цркви, са цивилним друштвом, невладиним сектором, да чујемо и разговарамо о свему, да ставимо и да поређамо све ствари на сто и видимо каква нам је будућност и шта можемо да очекујемо у будућности као и то шта су последице једне друге или треће одлуке – навео је Вучић.

Истакао је да људи треба да буду свесни о цему је реч и да ми данас не одлучујемо само о нашој прошлости, о којој знамо мало или недовољлно, већ и о својој садашњости и будућности.

Поновио је да је захвалан многима, посебно Душану Ковачевићу, који је имао храбрости да о томе говори на отворен начин.

– Наслушао сам се безброј јунака, који су увек спремни туђим грудима и срцем да нешто бране, а када су они у питању увек ће за себе добру хладовину да пронађу – рекао је Вучић.

Са друге стране, каже, није присталица оних теорија које мисле “одреците се свега и тако ћете да добијете све”.

– Мислим да су ствари много сложеније и да треба да уђемо дубински у све детаље, ја сам у тим разговорима пет година… Нас неколико је који смо у томе пет година, у сваком детаљу, сваком привредном субјекту на КиМ, у Газиоводама, у Валачу… Када уђете у све то онда видите колико је то сложен, компликован и велики проблем – рекао је предсендик Србије.

Он је нажначио да се грађанима мора рећи шта је то што све зависи од КиМ и од нашег односа према КиМ.

– Сви говоримо само о српском интересу и шта добијамо у тернутку, а мислим да је важно да са Албанцима имамо добре односе, да их уредимо једном за свагда, а не да држимо замрзнут конфликт – рекао је Вучић.

БОЉЕ БИТИ ГОСПОДАР НЕИЗГОВОРЕНЕ РЕЧИ, НЕГО СЛУГА ТЕШКЕ РЕЧИ

Председник Србије Александар Вучић није вечерас хтео да коментарише тврдњу хрватског премијера Андреја Пленковића да је војно-полициска акција Олуја морала да се деси да би, како је рекао, “спречила нову Сребреницу”.

Председник Вучић је у интервјуу за Пинк тв рекао да му је лако да да одговор који би народ желео да чује.

Нимало, казао је, није уплашен тиме да је Хрватска у Европској унији И да могу да изговарају такве ствари.

– Али, је мудрије да ћутим. Мислим да је то тврђа на коју је боље остати нем. Боље је бити господар своје неизговорене речи, него слуга тешких изговорених речи – поручио је председник Вучић.

 

Извор: Telegraf.rs / Tanjug