Србија

„ПРИЈАТЕЉИ САНЏАКА“ ОТКАЧИЛИ УГЉАНИНА: Позив на цепање Србије није добродошао у ЕУ и САД!

Позив председника БНВ Сулејмана Угљанина упућен ЕУ, ОЕБС и УН, да трајно реше статус Бошњака у Србији – што су многи протумачили као зов за исцртавање нових мапа у региону – неће наићи на подршку неформалне групе „Пријатељи Санџака“, коју чине дипломате из десетак амбасада и међународних организација, пишу „Новости“.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Оно што би требало да буде кључна брига свакога то је развој региона Југозападне Србије и прилике које тај развој доноси становницима. Стварање услова, уз помоћ ЕУ и других, како би се обезбедили просперитет и благостање за све, без обзира на етничку и верску припадност, а без задирања у било које границе- рецено је том листу у Делегацији ЕУ у Београду поводом нових Угљанинових порука о распакивању региона.

ЗАПАД ЗАНЕМЕО: Руси почели пројекте производње борбених авиона са ласерским оружјем!

Делегација ЕУ је један од оснивача „Пријатеља Санџака“, заједно са САД, Великом Британијом , Немачком, ОЕБС.

Угљанин, пишу „Новости“, већ дуже време „прети“ интернационализацијом бошњачког питања у Рашкој, а последњи је пут то учинио пре неколико дана на обележавању 100 година од одржавања Сјеничке конференције.

Реч је о колаборационистичкој конференцији на којој су представници 12 општина у овом крају Србије затражили од Аустроугарске да се Санџак отцепи од Србије и Црне Горе и припоји БиХ, подсећа лист.

Угљанин за обнављање историјских сепаратистичких тежњи Бошњака већ дуже време тражи подршку дела међународне заједнице.

Из „Пријатеља санџака“ у више наврата су попручили да је њихов главни циљ економска подршка овом региону, али тешко да се може избећи и политички призвук њиховог ангажмана.

Јер до сада није оснбована слична асоцијација која би бринула о неком другом неразвијеном делу наше земље где су Срби и ли неки други народ у већини.

СКАНДАЛ НЕВИЂЕНИХ РАЗМЕРА: Олоши са ЈАХТАМА и ГОЛИМ ЖЕНАМА напали на ХИЛАНДАР!

„Пријатељи Санџака“ су основани 2009. како би се размотрили изазови региона југозападне Србије и пружила помоћ у решавању политичких и економских проблема, кажу у Делегацији ЕУ.

Та група је и даље активна и последњи састанак је одржала у марту, када су размотрени различити инфраструктурни пројекти и економска ситуација у региону.

У Делегацији ЕУ у Београду је „Новостима“ речено да је Брисел у последњој декади издвојио око 50 милиона евра помоћи за југозападну и јужну Србију и то само кроз програм назван ПРОГРЕС.

 

Извор: Танјуг / Вечерње новости