Издвајамо Србија

ПРЉАВА ИГРА ПРИШТИНЕ И ЗАПАДА У СБ УН: Шиптари терају УНМИК, хоће да освоје север Косова!

Приштина добила подршку САД, Британије и Француске за свој захтев за повлачење мисије УНМИК са Косова и Метохије. Руси тврде да се иза тога крије план за насилно освајање севера покрајине

Косовски Албанци уз помоћ својих западних ментора покушавају да уклоне мисију УНМИК са КиМ како би одмах после тога насилно освојили север покрајине, упозоравају руски безбедносни стручњаци.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Захтев о повлачењу УНМИК са Косова на седници Савета безбедности УН, на којој се расправљало о стању у српској покрајини, поред Приштине подржали су и представници САД, Велике Британије и Француске. С друге стране, Русија је чврсто била против таквог сценарија.

За Србију то пресудно

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић каже да је за Србију и те како важно да УНМИК остане на Косову.

– Не постоји сагласност великих земаља, пре свега Русије и Кине, да се тема Косова скине с дневног реда УН и да се укине та мисија на КиМ. Такав захтев су први пут поред Приштине изнеле и неке западне земље. За нас је важно да се међународна заједница држи у фокусу са свим проблемима који постоје у покрајини – навео је Дачић и додао да ће око ситуације у региону следеће недеље телефоном разговарати генерални секретар УН Антонио Гутереш и председник Србије Александар Вучић.

Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун објашњава и да је УНМИК преко Резолуције 1244 гарант целовитости Србије.

– Кад већ не могу да угурају Косово у УН, онда покушавају да отерају ту међународну мисију из покрајине. Њено присуство је гарант стабилности и примене резолуције 1244, која потврђује суверенитет Србије над Косовом. Кад би се УНМИК укинуо, не би било ни резолуције и тиме би се уместо надзираног статуса отворио пут ка потпуној сецесији – каже Дрецун и подвлачи:

– Иако је у пракси присуство УН симболично, та мисија може својим ауторитетом да утиче на стање на КиМ. Ако би отишао УНМИК, онда би се отворило и питање присуства КФОР. А све то води ка нестабилности.

Да се иза иницијативе за склањање УНМИК с Косова крију опасни планови Приштине, упозорава и бивши оперативац ДБ Божидар Спасић.

– То је нова претња и притисак на Србију. Чињеница јесте да би безбедносна ситуација за Србе и све неалбанце на Косову била знатно тежа кад тамо не би било представника УН. Присуство Руса у УНМИК одржава колико-толико безбедносну ситуацију под контролом и Шиптари не смеју тек тако да покрећу једностране акције. Зна се да је север њима трн у оку, а наши пријатељи из Русије и Кине су гарант резолуције 1244 – каже Спасић.

Врло је опасно

Колико је овакав сценарио опасан, упозорила је и руска државна агенција ТАСС у тексту под насловом „Русија и Запад се споре око укидања УН мировне мисије на КиМ“.

– Активности Приштине усмерене су ка злоупотреби имовине у власништву државних структура и компанија у Србији, као и имовине СПЦ. У региону се настављају напади на Србе, паљење њихове имовине, покушаји да се спречи повратак избеглица. Ситуација у региону још захтева пажљиву међународну пажњу и контролу – пренео је ТАСС речи заменика руског изасланика у УН Владимира Сафронкова.

Ђурић: УНМИК непријатан сведок злодела

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић оцењује да је УНМИК „непријатан сведок“ за све оне који у покрајини крше међународно право.
– УНМИК је непријатан сведок илегалне сецесије наше јужне покрајине, погрома и злочина. Сад те земље које су пре само неколико година покушале да прекрајају наше границе говоре тобоже да никакве границе не могу да се прекрајају. Они би да сакрију и УНМИК и да се направе да је све одувек било онако како су они планирали… – истакао је Ђурић за РТС.

ГОРАН РАКИЋ
СРПСКА ЛИСТА

Свако смањење или обезвређивање УНМИК мисије ишло би директно на штету српског народа и свих неалбанских заједница. Та мисија смета онима који подржавају настојања да се КиМ отргне од Србије.

ДУШАН ПРОРОКОВИЋ
ЦЕНТАР ЗА СТР. АЛТЕРНАТИВЕ

Запад досад није исказивао вољу да говори о разграничењу на КиМ. Они желе да Србија омогући Косову учлањење у УН, а то је скопчано и са америчким тежњама да се НАТО прошири на читав Балкан.

 

Извор: М.Д Информер.рс