Издвајамо Православље

РУКОМ ЛЕЧИО СЛЕПЕ: Сутра је празник великог чудотворца, ево шта МОРАТЕ да урадите за његову МИЛОСТ

Славе га све вере

Српска православна црква и верници сутра славе светог мученика Лаврентија архиђакона. Према предању, овај светац је пореклом из града Албасете у Шпанији и био је ученик тадашњег архиђакона Сикста.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Када је погинуо папа Стефан, на његово место је постављен Свети Сикст. Нови папа је био родом Атињанин – прво филозоф, а касније хришћанин. У то време римски епископи су гинули један за другим, тако да је постати епископ значило и бити осуђен на смрт.

Цар Декије је био решен да уништи хришћанство и папа Сикст је убрзо изведен на суд са своја два ђакона Феликисимом и Агапитом. Када су их повели у тамницу Лаврентије се обратио учитељу: „Куда идеш, оче, без сина? Куда, архијереју, без архиђакона твога?“.

Папа га је утешио прорекавши да ће и он поднети за Христа још веће муке, те да ће кроз три дана поћи за њим. Тако и би! Ухвативши га, римски перфект му је дао три дана да преда црквено благо, а он је време искористио раздељујући га сиромасима.

Као ризничар и црквени благајник пренео је све црквене драгоцености у дом неке удовице Кириакије. Том приликом исцелио је Кириакију од тешке главобоље додиром руку, а слепцу Крискентиону повратио је вид.

Бачен је у тамницу и исцелио је од слепила неког дугогодишњег чувара Лукилија, а затим га је крстио. Видевши то, крстио се и тамничар Иполит који је касније и пострадао за Христа.

Пошто Лаврентије није хтео да се одрекне Христа, штавише саветовао је цара Декија да се одрекне лажних богова, осуђен је на ударање камењем по лицу и ланцем са оштрим зупцима по телу.

Неки војник Роман, присутан мучењу, поверовао је у Христа и одмах је посечен.

На крају, ставили су Лаврентија нагог на гвоздену капију и заложили су ватру испод њега. Пекао се на огњу, најсличнијем данашњем роштиљу, свети Лаврентије и молио и захваљивао Богу, уједно се и ругао цару због незнабоштва.

– Ова страна је готова, окрените ме и загризите – довикнуо им је и касније постао заштитник комичара, месара и кувара.

Када је предао своју чисту и јуначку душу Богу, његово тело узео је Иполит и однео га прво у дом Кириакије, а после и у једну пећину где га је чесно сахранио. Свети Лаврентијекога славе и католици, протестанти и лутерани, пострадао је 258. године.

Молитва светом Лаврентију

Тропар који се поје у славу овом Свецу намењен је свма који се надају чуду.

– Мученик Твој Господе, Лаврентије, у страдању своме је примио непропадљиви венац, од Тебе Бога нашега, јер имајући помоћ Твоју мучитеље победи, а разори и немоћну дрскост демона: Његовим молитвама спаси душе наше.

 

Извор: srbijadanas.com