Издвајамо Православље

РУКОМ ЛЕЧИО СЛЕПЕ: Сутра је празник великог чудотворца, ево шта МОРАТЕ да урадите за његову МИЛОСТ

Славе га све вере

Српска православна црква и верници сутра славе светог мученика Лаврентија архиђакона. Према предању, овај светац је пореклом из града Албасете у Шпанији и био је ученик тадашњег архиђакона Сикста.

Када је погинуо папа Стефан, на његово место је постављен Свети Сикст. Нови папа је био родом Атињанин – прво филозоф, а касније хришћанин. У то време римски епископи су гинули један за другим, тако да је постати епископ значило и бити осуђен на смрт.

Цар Декије је био решен да уништи хришћанство и папа Сикст је убрзо изведен на суд са своја два ђакона Феликисимом и Агапитом. Када су их повели у тамницу Лаврентије се обратио учитељу: “Куда идеш, оче, без сина? Куда, архијереју, без архиђакона твога?”.

Папа га је утешио прорекавши да ће и он поднети за Христа још веће муке, те да ће кроз три дана поћи за њим. Тако и би! Ухвативши га, римски перфект му је дао три дана да преда црквено благо, а он је време искористио раздељујући га сиромасима.

Као ризничар и црквени благајник пренео је све црквене драгоцености у дом неке удовице Кириакије. Том приликом исцелио је Кириакију од тешке главобоље додиром руку, а слепцу Крискентиону повратио је вид.

Бачен је у тамницу и исцелио је од слепила неког дугогодишњег чувара Лукилија, а затим га је крстио. Видевши то, крстио се и тамничар Иполит који је касније и пострадао за Христа.

Пошто Лаврентије није хтео да се одрекне Христа, штавише саветовао је цара Декија да се одрекне лажних богова, осуђен је на ударање камењем по лицу и ланцем са оштрим зупцима по телу.

Неки војник Роман, присутан мучењу, поверовао је у Христа и одмах је посечен.

На крају, ставили су Лаврентија нагог на гвоздену капију и заложили су ватру испод њега. Пекао се на огњу, најсличнијем данашњем роштиљу, свети Лаврентије и молио и захваљивао Богу, уједно се и ругао цару због незнабоштва.

– Ова страна је готова, окрените ме и загризите – довикнуо им је и касније постао заштитник комичара, месара и кувара.

Када је предао своју чисту и јуначку душу Богу, његово тело узео је Иполит и однео га прво у дом Кириакије, а после и у једну пећину где га је чесно сахранио. Свети Лаврентијекога славе и католици, протестанти и лутерани, пострадао је 258. године.

Молитва светом Лаврентију

Тропар који се поје у славу овом Свецу намењен је свма који се надају чуду.

– Мученик Твој Господе, Лаврентије, у страдању своме је примио непропадљиви венац, од Тебе Бога нашега, јер имајући помоћ Твоју мучитеље победи, а разори и немоћну дрскост демона: Његовим молитвама спаси душе наше.

 

Извор: srbijadanas.com

loading...
Loading...