Издвајамо Србија

РУСКИ ЕКСПЕРТ УПОЗОРАВА НА ПЛАН САД: Под изговором да помажу борбу против корупције, желе да ОДВОЈЕ СРБЕ ОД ПУТИНА!

Шеф Центра за студије америчког механизма за спољну политику Сергеј Самуилов сматра да је УСАИД програм наводне помоћи Србији на основу којег ће њихови експоненти добити милионе долара за „надгледање активности државних институција“ највеће мешање у унутрашње послове једне државе, пише Русија данас

Подсетимо, САД су објавиле како намеравају да подигну ниво одговорности власти у Србији и борбу против корупције у земљи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Да би се суочили са овим изазовима, Америчка агенција за међународни развој (УСАИД), коју надгледа америчка влада, расписала је тендер у коме Вашингтон тражи организацију која ће надгледати активности државних институција.
За то и наводну помоћ нашој земљи на путу ка ЕУ издвојено је чак девет милиона долара.

Русија данас подсећа и да је амерички амбасадор у Србији нагласио да од 2001. године САД уложила 748 милиона долара у Србију како би „ојачале демократско управљање“.
Стручњаци и експерти за међународне односе и безбедност, међутим, сматрају да ће наводни УСАИД програм за борбу против корупције служити искључиво за лобирање интереса Вашингтона у Београду.
Најважнији циљ јесте, додају они, да се из „игре избаце политичке партије“ који подржавају политику даљњег приближавања Русији.

Шеф Центра за студије америчког механизма за спољну политику Сергеј Самуилов истиче да је УСАИД програм „највеће мешање у унутрашње послове државе“.

– Сврха ове донације је да избаци неке политичаре и утицајне људе из државних институција под оптужбом да су корумпирани. Главна мета ће бити политичари који подржавају оријентацију Београда према Русији, а не НАТО. Срби су против НАТО, а у Београду су чак биле и демонстрације против присуства трупа западне војне алијансе на територији Србије – објашњава Самуилов.
Наводни УСАИД програм за борбу против корупције служиће искључиво за лобирање интереса Вашингтона у Београду
Експерт упозорава и да велике западне силе покушавају да утичу на Србију и одвоје је од дугогодишњег савезника Русије.

– Све активности током 90-их година, када је у Југославији био грађански рат направљене су да се разбије Југославија и да се ослаби Србија и одвоји од руског утицаја. Такође, планирано је да се Београд уведе у западне структуре, ЕУ и НАТО – каже руски експерт.
Он сматра да је чак и Дејтонски споразум добрим делом усмерен против Србије, јер се запад плаши да би се преко Србије утицај Русије на Балкану повећао – закључио је Сергеј Самуилов.

Русија данас подсећа да је 1999. године Југославију бомбардовао НАТО-а под руководством САДи да је као резултат агресије од 24. марта до 10. јуна 1999. године уништена знатна војна и цивилна инфраструктура Југославије.

Лист наводи и да је убијено најмање 2,5 хиљада људи, као и да је резултат са Косова прогнано више стотина хиљада Срба.

 

Извор: Русија данас