Србија

САЗНАЈТЕ ДА ЛИ ЈЕ ОПЕТ СЛАГАО: Шта је испуњено из Вучићевог шесточасовног експозеа

Пре тачно годину дана, тадашњи мандатар за састав нове владе, а данашњи председник Александар Вучић, изговорио је “у цугу” шесточасовни програм рада нове владе која је трајала само 10 месеци. Вучић данас можда нема формалну одговорност, али очигледно има фактичку моћ и контролу над кабинетом Ане Брнабић, због чега га и даље држимо одговорним за реализовање обећања из овог експозеа. Тим пре, јер је реч о великом броју обећања која се годинама понављају.

 

Овај екпозе данима је био права летња тема, јер је, према писању медија, Вучић својеручно исписао 450 страна, с тим да је посланицима уочи излагања достављен документ од 68 страна.

Вучић је тада изјавио да пред собом има експозе од 260 страна, а неколико пута је упоредио свој програм са наводно двоструко већом папирном верзијом експозеа немачке канцеларке Ангеле Меркел, за шта је од Истиномера добио оцену „кратке ноге“, пошто Меркел уопште није имала експозе.

Током говора замолио је председницу Скупштине да се одштампа интегрална верзија, коју није читао у целости ради уштеде у времену, али Истиномер за ових годину дана, на основу Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја, није добио ту дужу верзију плана рада Владе Србије. Због тога Вучић и за то добија оцену „неиспуњено“.

ВУЧИЋ ДО КРАЈА МЕСЕЦА ОТКРИВА ПЛАН ЗА КОСОВО, а иза свега стоји један министар у Влади Србије

Иако је у другом премијерском мандату Вучић био само десет месеци (август 2016 – мај 2017) Истиномер, ипак, подсећа на његова обећања из овог експозеа, јер се на новој дужности председник Вучић и даље понаша као први човек српске владе: отвара фабрике и поставља камене темељце, контролише раднике на ауто путу и критикује због кашњења радова у нишком клиничком центру. Он можда нема формалну одговорност, али очигледно има фактичку моћ и контролу над кабинетом Ане Брнабић, због чега га и даље држимо одговорним за реализовање обећања из овог експозеа. Тим пре, јер је реч о великом броју обећања која се годинама понављају.

Нека од обећања идентична су обећањима из његовог претходног експозеа 2014, док неких од кључних мера, попут приватизације спортских клубова, које у међувремену нису спроведене, нема у излагању мандатара Вучића од 9. августа 2016.

#Неиспуњено Биће усвојен закон о пореклу имовине

У усменом излагању Вучић није навео тачан рок за доношење овог закона, док се у верзији експозеа достављеној посланицима наводи да ће бити усвојен до краја 2016. године што се није догодило. Подсећања ради, тај закон је више пута најављиван, а сам Вучић је још 2012. најавио доношење тог закона. Најавила га је и министарка правде Нела Кубуровић.

#Испуњено Повећање пензија и плата за просветаре и полицију

Од јануара 2017. плате здравствених радника и просветара повећане су пет одсто. Војци и полицији следило је повећање од два одсто, док су запосленима у социјалној заштити и здравству плате порасле три одсто. Пензије су увећане за 1,25 процената. Истичемо да плате, и након овог повећања нису враћене на исти ниво као пре смањења, како је премијер рекао посланицима у расправи о експозеу. Подсећамо још једном и да је у кампањи 2014. Вучић обећао да ће пензионери бити „последњи чија ће се права дирати“ да би крајем исте године смањио и плате и пензије веће од 25.000 динара.

#Неиспуњено Припремити други талас отпуштања у здравству и образовању

„Припремити и спровести други талас рационализације у кључним секторима здравства и образовања, кроз планове реорганизације ових сектора засноване на дубинским функционалним анализама.”

Вучић је обећао да ће у првих 100 дана мандата започети други круг отпуштања, али се то није догодило, не у прва три месеца те Владе која је формирана 11. августа 2016, него ни у наредних годину дана.

Почетком јула 2017. министар просвете Младен Шарчевић рекао је да ће се након 20. августа знати колико ће запослених у просвети бити вишак. Најавио је и да ће бити обезбеђено 1.200 отпремнина за запослене у основним и средним школама, и то за оне којима је остало мало до пензије или желе добровољно да оду. То суштински значи да није спроведена права кадровска анализа у овом сектору.

Према Владиној одлуци о максималном броју запослених за 2017. планирано је да се у основним и средњим школама број норми смањи за више од 2.700 (норма или пуно радно време). У здравству је, пак, према истом документу, планирано ново запошљавање 2.500 медицинског особља. Према информацијама које је Истиномер добио у Минстарству за државну управу и локалну самоуправу, из овог сектора је у првом таласу рационализације отишло око 12.000 радника, и то немедицинског особља.

#РадиСеНаТоме Смањићемо јавни дуг

„Јавни дуг у наредних седам година бити смањен на ниво од 60 одсто, а да ће до краја мандата ове владе бити испод 70 одсто БДП-а. Наш план је да 2023. године удео јавног дуга у БДП буде свега 60 одсто.“

Раст јавног дуга заустављен је већ у 2016. години, а последње пројекције Фискалног савета указују на то да ће на крају 2017. износити око 73% БДП-а – што је за великих 5 п.п. БДП-а или 1,8 млрд евра мање него што се предвиђало пре три године. Дакле, фискални циљеви не само да су достигнути, већ су и премашени. Међутим, јавним финансијама и даље прете бројни фискални ризици у виду нереформисаних јавних предузећа и презадужених локалних самоуправа, те би сваки потрес у овом сегменту могао опет да погура јавни дуг навише.

#РадиСеНаТоме Сви аутопутеви готови до краја мандата

“Када будемо завршили са мандатом ове Владе моћи ћете да идете до бугарске границе аутопутем од Хоргоша, моћи ћете од Шида. Дакле, хоћете, моћи ћете да идете до македонске границе аутопутем свуда и кроз Грделичку клисуру, где нам данас недостаје 28,6 километара плус 9,8 километара Левосој – Српска кућа, све остало смо завршили. Отворили смо Грабовница – Грделичка клисура. Дакле, све ће то да буде завршено као што ћете моћи да идете до Чачка, надам се и до Пожеге пре краја мандата ове Владе у најмању руку аутопутем где ће вам и Златибор и Златар и многи други српски туристички центри бити и те како доступни. И то ће бити резултат ове Владе“.

Утврдити колико је километара аутопута саграђено од 2012. и на којим деоницама вероватно спада у најтежи посао за Истиномер. Иако је Вучић за ово обећање из експозеа добио оцену “ради се на томе”, јер се аутопутеви на Коридору 10 и 11 заиста граде, не треба заборавити да је Вучић, такође, у више наврата 2015. обећавао да ће до марта 2017. бити готова оба коридора, као и да ће Србија у марту 2017. по броју километара да претекне Хрватску. Међутим, сада (лето 2017) завршетак коридора помера се за почетак 2018. Србија данас има 747 км колико је Хрватска имала још 2003, а отад је ова земља саградила још 566 килметара.

#Испуњено Повећање минималне цене рада

На седници Социјално-економског савета половином септембра 2016. донета је одлука о повећању минималне сатнице са 121 динара на 130.

#РадиСеНаТоме Наставак приватизације

“План за наредни период обухвата приватизацију 73 предузећа, од којих је 18 већих и значајнијих „Ласта“, „ЈАТ техника“, „Симпо“. Наставак процеса приватизације осталих предузећа из портфолија министарства, као и приватизациони процеси великих фирми, као што су „Телеком Србија“, Аеродром „Никола Тесла“, „Дунав осигурање“.

Од септембра 2016. до маја ове године продато је 20 компанија, показују подаци које је Истиномеру доставило Министарство привреде. Кад је реч о приватизацији великих система попут РТБ Бор или Галенике, сваки случај се појединачно разматра, речено је Истиномеру. Подсећамо да је недавно поново продужен рок за подношење обавезујућих понуда за давање концесије на београдски аеродром Никола Тесла на 23. октобар ове године.

Кад је реч о Телекому, ту се процес приватизације није померио од неуспелог покушаја продаје 2015. Директор Предраг Ћулибрк је казао да приватизација није „актуелна тема“. (РТС, 29. мај 2017. године)

Овај експозе, како је Истиномер већ указао на то прошле године, више се бави резултатима рада претходне владе коју је Вучић такође водио, него конкретним и прецизним циљевима. Тежиште је на фискалним реформама и брзом обарање дефицита што је успех, али успех на климавим ногама због бројних фискланих риизика у виду нереформисаних јавних предузећа и презадужених општина. У експозеу нема места за проблеме који годинама остају нерешени, а односе се по правилу на владавину права: разрачунавање са хулиганима, приватизација спортских клубова и великих јавних предузећа и сл.

 

Извор: Istinomer.rs