Русија Свет

ШОК, ТРАМП ВИШЕ НИЈЕ ПРЕДСЕДНИК САД! Америчком лидеру противници у Конгресу преотели власт!

Шеф беле куће у земљи није урадио ништа што је хтео јер су га надјачали противници у Конгресу. Новим законом којим се уводе санкције Русији њему су смањили надлежности и одузели право да се бави и спољном политиком, сматрају аналитичари

Доналд Трамп практично више није председник САД, сагласни су аналитичари.
Они наводе да Трамп на домаћем плану досад није успео да уради ништа што је хтео јер су га сваки пут надјачали противници у Конгресу, а сада су му они одузели и право да се бави спољном политиком своје земље.Стручњаци сматрају да је Трамп доживео тежак ударац, какав се ниједном председнику САД пре њега није догодио. Он је био приморан да потпише нови закон којим се уводе санкције Русији, али и њему одузима извршна моћ.

Први пут један председник САД неће моћи да одлучи о једној великој ствари, каква је подизање или ублажавање наметнутих санкција, без претходног одобрења оба дома Конгреса.

Политички аналитичар Александар Сафонов сматра да је амерички председник упао у замку својих многобројних противника.
– Они су га буквално натерали да потпише закон који смањује надлежност председника. Није имао никакве шансе да то одбије.Да је уложио вето или одбио да потпише закон оптужили би га да сарађује с Русијом, што одавно покушавају, прогласили би га издајником и свргли са функције. Међутим, сада Трамп не само да има проблем у домаћој политици, већ су му руке везане и у спољној – објашњава Сафонов.
Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према наводима тог експерта, сваки следећи потез председника САД биће жестоко критикован.

– Овај нови закон је прилично нејасан. Конгрес је оставио неколико „рупа“, које би могле да одреде на коју страну ће однос са Русијом кренути. С једне стране, Трампа оптужују да је одговоран за ово што се десило, а с друге, ускраћени су му скоро сви инструменти да води ефикасну спољну политику. У сваком случају ће бити крив, без обзира на то шта може, а шта не може да уради – каже Сафонов, и наглашава да ће Трампови противници сада радити на томе да му одузимају једну по једну надлежност.

Он каже да је и сам Трамп свестан свега и да је јавности покушао да објасни о чему је реч. Рекао је да закон има мане и да га је потписао против своје воље, али да је то морао да уради због јединства нације.

– То је била порука Американцима. Рекао им је да је закон у супротности са уставом САД – каже Смирнов.
У немилости

Он додаје да је закон само делимично уперен против Русије, већ да у већој мери одсликава унутарполитичку борбу у америчком естаблишменту.

– То је заједничка борба демократа и републиканаца у Сенату и Представничком дому Конгреса против Трампа и његовог слабог тима. Амерички посланици су преузели извршну власт, што није добро, јер они обично служе интересима медија, јавног мњења и разним лобистима – објаснио је Смирнов.

И поједини амерички аналитичари сматрају да Трамп заправо више није председник.

– Налази се у немилости Конгреса, који у већини чине његови противници из обе странке. Они намеравају да преузму комплетну власт у земљи или да сачекају да Трамп направи и најмањи погрешан потез и смене га с места председника. Људима који су дуго били на власти у САД не одговора то што Трамп жели да мења ствари, јер ће остати без милионских профита – истакао је амерички политиколог Пол Стивенсон.

Извор: Informer.rs