loading...
Русија Свет

ШОК ЗА СВЕ – ШТА ЛИ ЈЕ ПУТИН наумио да уради са Либијом?

Русија планира да обнови економске везе с Либијом, и то на ниво који је био на снази у доба бившег лидера Муамера Гадафија.

Подсећања ради, сви инфраструктурни пројекти две земље замрзнути су након убиства Гадафија и избијања грађанског рата.

“Планирамо да обновимо уговоре потписане током Гадафијеве владавине. Ово укључује споразуме из сектра саобраћаја, изградње железница, енергетике, и др…”, рекао је Лев Денгов, шеф руског тима за Либију.

Након шест година сукоба, Либија је данас подељена између две супарничке владе.

Денгов је рекао да је Либија заинтересована за куповину руског оружја, али је истакао да се Русија придржава ембарга Савета безбедности УН и да нема намеру да руши ни једну од либијских влада.

“Ми нећемо бирати страну у том сукобу и не желимо да послујемо на штету других. Волели бисмо да сви буду на приближно једнаким позицијама”, рекао је он.

Од пада Гадафија, Русија је изгубила у Либији уговоре од неколико милијарди долара.

Руске железнице потписале су 2008. уговор од 2,2 милијарде евра за изградњу 550 километара пруге. Било је договора о нафти и гасу, а земље су такође преговарале о нуклеарном развоју у Либији.

Планови су прекинути либијским грађанским ратом који је почео 2011. године.

Прошле године, трговински односи између Русије и Либије били су па, готово мизерни, али ствари полако почињу да се побољшавају. На пример, у фебруару је руска нафтна компанија Росњефт потписала уговор о куповини сирове нафте са Либијском нафтном корпорацијом (НОЦ).

 

 

Извор: B92.net