loading...
Свет Србија

ШОКАНТНО! Из Србије се бежи више него из Сирије

Према извештају Европске комисије који је данас објављен, грађани земаља Западног Балкана поднели су прошле године више захтева за азил него грађани ратом разорене Сирије. Србије је поново прва по броју азиланата.

У извештају се наводи да је број захтева за азил из Србије, Македоније, Босне и Херцеговине, Албаније, Црне Горе и са Косова премашио број захтева из ратом разорене Сирије, а Србија је убедљиво прва са око 22.500 од укупно 78.000 азиланата из региона, преноси “Блиц”.

Европска комесарка за унутрашње послове Сесилија Малмстрем рекла је новинарима да је то врло озбиљан проблем “који оптерећује систем“.

У односу на претходну годину, број азиланата из Србије у 2016. години скочио је за 27 одсто. То су у главном грађани ромске националности, пише у извештају.

Малмстремова је напоменула да се огромна већина грађана Западног Балкана стриктно придржава правила установљених безвизним режимом, али да шачица која представља мање од један одсто то злоупотребљава ради економских погодности које пружа статус азиланта.

 

 

Извор: Blic.rs/ Vestionline

loading...