Издвајамо Регион

СКАНДАЛОЗНО: Хрвати наплаћују Србима прелазак преко границе!

Многи српски туристи који су на летовање у Хрватску отишли аутобусом, на граници су доживели велику непријатност

Бахати хрватски цариници тражили су да сваки аутобус из Србије плати 40 евра како би границу прешао без вишесатног чекања

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Убрзо након кретања возач нам је преко микрофона објаснио да ћемо око пола седам ујутру стићи на прелаз Метковић и да морамо да скупимо 40 евра за мито хрватским цариницима уколико не желимо да нас на граници малтретирају – прича путница Марина.

Возачи су навикли на то, па већ на поласку обавесте путнике да морају да скупе новац да не би чекали. Ово је доживела и Марина Ј. из Београда (27) која је пре десет дана аутобусом кренула за Корчулу.

– Кренули смо у девет увече из Београда „Ластиним“ аутобусом и на Хрватско приморје смо ишли алтернативним путем преко Босне, јер су на Шиду и Батровцима велике гужве. Убрзо након кретања возач нам је преко микрофона објаснио да ћемо око пола седам ујутру стићи на прелаз Метковић и да морамо да скупимо 40 евра за мито хрватским цариницима уколико не желимо да нас на граници малтретирају – прича Марина.

Задржавање подразумева да се аутобус паркира са стране у колону возила после кога следи вишесатно детаљно претресање.

– Возач нас је обавестио да можемо да стојимо у месту и чекамо и седам сати. Путници, међу којима је било и мајки с децом, сложили су се да платимо колико треба јер нико није желео малтретирање на граници нити да путује 30 сати. Свако од нас дао је по евро, али није у питању новац него се питамо зашто је то тако – каже Марина.

Након тога, њихов аутобус прошао је на граници изненађујуће брзо.

– У први мах нисмо били сигурни да ли нас је возач преварио и хоће ли да узме новац за себе. Међутим, кад смо стигли на границу, све нам је било јасно. Он је изашао са пасошима и парама, ушао тамо у кућицу код цариника, и вратио се врло брзо. Потом смо ван реда прошли комплетну границу и ушли у Хрватску за мање од сат времена. Али је свеједно срамота да само за нас важе таква правила, поготово ако имамо у виду да је то земља Европске уније – сматра саговорница.

Исту причу је потврдио једа од дугогодишњих „Ластиних“ возача.

– Опште је познато да хрватским цариницима морамо да дамо новац јер бисмо у противном имали великих проблема приликом преласка границе. Са агенцијама је то лако јер оне плате и путници не знају ништа о томе. Проблем настаје код аутобуских линија јер ја морам путницима да тражим тих 40 евра, колико мора да се плати. Уколико они хоће да скупе, ја то само ставим у први пасош кад их предајем и кажем царинику: „Мислим да нешто није у реду са првим пасошем.“ Они то узму и ми прођемо јако брзо. У супротном можемо да чекамо и сатима – испричао је возач.

У Царинској управи Хрватске, међутим, кажу да је мито строго забрањен и траже доказе за такво нешто.

– Уопште не толеришемо било коју врсту корупције. Стога нам свака детаљнија информација о томе може бити од помоћи у сузбијању и истраживању тих кажњивих дела. Уколико располажете таквим информацијама, молимо да нам их доставите. Не постоје никакви разлози којим би путнике неко обавезивао на прикупљање новца да би брже прешли границу – наводе у Царинској управи Хрватске.

 

Извор: Информер