Србија

СКУПО ИХ ПЛАЋАМО, ОНИ БЛЕЈЕ: Посланицима милиони, а већина ни да бекне

Иако их има највише у парламенту – 102, посланици СНС су се најмање јављали за реч, док су на седницама највише говорили из Двери Бошка Обрадовића

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Иако их плаћамо милионе, највећи број посланика у Скупштини Србије су прави ћутолози! Седе у клупама, не јављају се за реч, али уредно примају плату која месечно у просеку износи 100.000 динара.

Посланици СНС, који су најбројнији у Скупштини, нису и најактивнија посланичка група, показује статистика.

И радикали подбацили

Они су у овом скупштинском сазиву имали 1.164 обраћања, али имајући у виду да у парламенту има 102 представника те странке, то значи да се сваки од њих обратио тек по 11 пута. Други део власти – посланичка група СПС – имао је 135 обраћања, што је по посланику само шест јављања.

С друге стране, најактивнији у парламенту били су посланици опозиционих Двери, који су се за реч јавили 605 пута, што је по посланику 86 обраћања. Сваки посланик Доста је било просечно је говорио 46 пута, док су се парламентарци Демократске странке обратили 653 пута, односно 43 пута по посланику. На крају, посланици СРС су имали 588 обраћања, њих је у парламенту 22, што значи да је сваки посланик говорио 26 пута.

Колективни одмор

Бојан Клачар, извршни директор ЦЕСИД, каже за Курир да за овакву скупштинску статистику постоје три могућа и повезана објашњења.
– Прво, напредњаци су свели комуникацију на мали број посланика, углавном искусних у политици. Друго, имају лакши приступ другим медијима, па не морају да улазе у дебате у парламенту. И треће, опозиција мора да користи Скупштину као снажну платформу јер има мање прилика да комуницира с јавношћу и бирачима – наводи Клачар.

Иначе, актуелни скупштински сазив је конституисан 3. јуна 2016. године и од тада је било 26 седница. За то време, из буџета је за плате посланика издвојено 325 милиона динара или око 2,7 милиона евра. Последњи пут парламентарци су седели у скупштинским клупама 20. јула, када су изабрали новог заштитника грађана Зорана Пашалића. Након тога су отишли на одмор.

Из СНС и СПС јуче нису одговарали на наша питања овим поводом.

РЕАГОВАЊА / ШТА КАЖУ ПАРЛАМЕНТАРЦИ О СВОМ НЕРАДУ У СКУПШТИНИ

Војислав Шешељ, СРС
Бићемо активнији

Трудићемо се да будемо још активнији. Сви наши посланици су ангажовани да говоре на седницама. Што се тиче СНС, они немају способне посланике, то је њихов основни проблем. Ако су они дошли у ситуацију да једног Мартиновића поставе за шефа посланичке групе, онда та ситуација није нимало оптимистичка.

Бошко Обрадовић, Двери
Гласају на звонце

Већина напредњачких посланика је икебана, као и премијерка Брнабић, и само повремено добију да прочитају реферате који су на исту матрицу написани свима из СНС. И то читање им не иде увек баш лако. Ипак, највеће понижење је обавеза напредњака и њихових колега из власти да гласају као овце на звук звонца.

Константин Самофалов, СДС
Скупо плаћени пиони

Посланици СНС су скупо плаћени пиони који арче буџетски новац и узимају путне трошкове. То су људи без става, а често и без знања, у великој већини недостојни представници грађана у Скупштини. Опозиција, с друге стране, пре свега мора да пронађе начин за заједничко деловање у парламенту.

Мирослав Алексић, НПС
Деградирање парламента

Ово говори да посланици СНС нису представници народа, већ партијски делегати који уместо интереса народа бране искључиво интерес партије. У том обрнутом процесу, посланици владајуће партије, и кад проговоре, уместо аргумената, користе лажи и клевете. Народ од њих то не тражи, али тражи партија.

 

 

Извор: Kurir.rs