Свет

СРАМНА ИЗЈАВА АУСТРИЈСКОГ ПОЛИТИЧАРА: Путина уствари брига за Србију

Беч — Аустријски експерт за Балкан и бивши високи предстваник за БиХ Волфганг Петрич истиче да су страни утицаји на Западном Балкану прецењени.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према његовим речима, Србија, као најважнија земља региона, будућност види у ЕУ. Петрич је, у изјави аенцији АПА, рекао и да се земље западног Балкана морају појединачно оцењивати.

ШАМАР СРБИЈИ И ВУЧИЋУ: Немци оптужили Србију за хаос око Македоније

„Недавно сам био у Србији и тамо, и поред флертовања са Русијом, видео сам да земља будућност види у ЕУ. Србија је најважнија земља региона и питање српско-албанских односа, пре свега са Косовом, је одлучујуће. Аустрија мора ту да се више залаже пошто у региону ужива велики углед“, нагласаио је он.

Према његовом мишљењу, страни утицају на Балкану је прецењен.

„Председнику Владимиру Путину није стало до Балкана, већ да се инати ЕУ. Приказивање слабости ЕУ је прави циљ руске спољне политике. Због тога је неопходно са Путином разговарати чврсто, али конструктивно“, објаснио је Петрич.

Политика ембарга, коју, како сматра Петрич, у ствари води САД, не функционише и учинила је ствари још много горим. Петрич, међутим, сматра да санкције сада не треба безусловно укинути, али је ствар дипломатије да се пронађе компромис са важним суседом Русијом.

НАЈБОЉЕ ПОМРАЧЕЊЕ ИКАДА: Трамп „помрачио“ Обаму на Твитеру

Када је реч о Босни и Херцеговини и Косову, некадашњи аустријски дипломата истакао је да су у заостатку за осталима у региону, али да „политика може тамо више постићи“.

Петрич је оценио да, ако на Косову не буду решени политички проблеми, односно институција, Приштина ни за 30 година неће бити спремна за приступање ЕУ.

 

Фото: kremlin.ru

Извор: B92.net