Србија

Србија се осипа: Сваке године 35.000 становника мање

Министарка без портфеља Славица Ђукић Дејановић, задужена за демографију и популациону политику, изјавила је данас да је у Србији сваке године број становника мањи за 35.000 због чега треба радити на помоћи породицама и подршци рађања другог детета.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ђукић Дејановић је за Радио телевизију Србије рекла да је сваке године 15.000 мање становника само по основу спољне миграције и да је укупна бројка забрињавајућа.

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА КУПЦЕ ПОЛОВЊАКА: У Србији, Хрватској и Босни ускоро доступни немачки дизелаши – ИСПОД ЦЕНЕ

Она је навела да је у протеклих 10 месеци доста урађено када је у питању популациона политика и подсетила да је држава издвојила 130 милиона неповратних средстава за 15 локалних самоуправа које су најугроженије по питању наталитета.

Према њеним речима, 52 одсто парова се одлучи за прво дете, а да би дошло до обнављања, потребно је да 11 одсто жена у репродуктивном периоду има једно дете, 44 одсто двоје деце, 45 одсто троје.

СРБИН ИЗ ЦРНЕ ГОРЕ ПОСЛАО ПИСМО ДРЖАВИ: Држава то сте ви а земља смо ми! Да нису СРБИ терористи, кад тражите

Најбитнија је, како је оценила, стимулација рађајна другог детета али и усклађивање рада и родитељства јер се дешава да жене, које желе да рађају, доживљавају „најтежи облик дискриминације и деградације“ од послодаваца.

 

Извор: Vestionline.com