Србија

Српска војска се расипа због беде! Комуналци и чиновници имају веће плате од припадника војске!

За непуних годину дана око 1.500 војника је напустило службу, а разлог су мизерне плате.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

О безбедности грађана ускоро неће имати ко да води рачуна јер припадници Војске Србије због катастрофалних услова, мизерних плата и недостатка основне опреме масовно напуштају службу!

За непуних годину дана војску је напустило око 1.500 људи, а слична ситуација је била и претходних година. Курир је имао увид у неке од поднетих захтева за прекид радног односа, у којима војници објашњавају због чега су решили да напусте ову некада високо цењену професију.

 Хрватска и у Србији има свог премијера који брани интересе лијепе њихове!

– Разлог због којег напуштам ВС је деградирање и урушавање официрске професије, као и немогућност да као командант и старешина који одговара за људе утичем на побољшање материјалног, социјалног и радног положаја припадника своје јединице – написао је један од официра који је, иако веран застави и грбу, сматрао да је напуштање војске у оваквим околностима морални чин.

У захтеву за прекид радног односа другог професионалног војника назире се како се држава и надлежни односе према војницима који би требало да чувају грађане, као и суверенитет државе.

– Захтевам да ми се прекине професионална војна служба због немогућности коришћења нарађених сати, лоших односа између старешина и професионалних војника и честих изјава старешина да смо „потрошна роба“. Сваки одлазак на боловање се готово увек тумачи као манипулација. Немамо могућност коришћења годишњег одмора у време када је то планом коришћења планирано – објашњава овај војник, који је радио за плату од 35.826 динара.

Новица Антић, председник Војног синдиката Србије, каже да је број војника који напушта службу алармантан, али да не чуди када чак 75 одсто њих има плату која је испод републичког просека.

АНТИЋ: Плате су нам смањене, не исплаћују нам се регрес и топли оброк, као ни ноћни рад

– Из службе у просеку дневно оду два војника, два подофицира и два официра. Плате су нам смањене, не исплаћују нам се регрес и топли оброк, као ни ноћни и прековремени рад – огорчен је Антић, који каже да стога многи образовани кадрови, из техничке и информатичке службе, одлазе да раде у приватним фирмама, док други одлазе у иностранство да раде као возачи камиона:

– Камионџије имају плате између 1.500 и 1.800 евра. Многима је жао да напусте службу, али немају друго решење.

Из Министарства одбране нисмо добили одговоре.

Момир Стојановић, бивши директор ВБА

АРМИЈУ СРБИЈЕ ВОДЕ НЕЗНАЛИЦЕ

Момир Стојановић, некадашњи директор ВБА, каже да је војска спала на најниже гране пре свега јер о њеној судбини одлуке доносе они који се уопште не разумеју у њено функционисање.

– ВС воде људи који не знају ни шта је војска, ни шта је Генералштаб, ни шта је одбрана земље. Овакво руководство ће нам, пре или касније, доћи главе, поготову што на југу Србије и Санџаку имамо вишегодишње тензије – каже Стојановић.

Проблеми

НА ШТА СЕ ЖАЛЕ ВОЈНИЦИ

-Смањене су плате

-На основне прегледе се чека и по годину, док цивили чекају четири-пет дана

-Заштитној опреми, маскама, санитетским средствима, балистичкој опреми махом је давно истекао рок

-Униформе и чизме је просто немогуће заменити, старе су и по 10 година

-Иако нема теренских возила, недавно је расписана набавка за 80 возила „фијат 500л“

-Регрес и топли оброк су мимо закона уграђени у плату

-Не исплаћује се ноћни и прековремени рад

 

Извор: Kurir.rs