Русија Србија

СТВАР СЕ ЗАКОМПЛИКОВАЛА! Обрт у договору Русије и Србије око С-300

Фото: Јутјуб

Русија разговара са Србијом о могућности испоруке ПВО системима С-300, саопштио је директор Федералне службе за војно-техничку сарадњу Дмитриј Шугајев за РИА Новости

Заинтересованост за набавку ПВО система С-300П у априлу 2017. саопштио је председник Србије Александар Вучић. Према његовим речима, српска војска би желела да добије два дивизиона овог система и командни пункт.

У 2016. години Србија је потписала низ споразума о војно-техничкој сарадњи са Русијом. Испоруке укључују шест авиона МиГ-29 (четири једноседа и две варијанте за обуку), 30 тенкова Т-72С и 30 оклопних возила БРДМ-2 .

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Авиони МиГ-29, који су раније повучени из 31. руског авијацијског пука, дају се бесплатно, а који ће потом бити ремонтовани и надограђени.

Поред тога, четири авиона МиГ-29, које поседује Србија, биће поправљена и модернизована. Конкретно, њима ће бити постављени нови радари и системи за управљање наоружањем који омогућава коришћење ракета РВВ-АЕ (ваздух-ваздух).

Ове године треба да буде потписан и уговор о другој фази, укључујући куповину противавионских ракетних система „Бук М2“, противавионских ракета и комплекса „Тунгуска“, радара и четири борбена хеликоптера. Опрема ће бити пребачена 2018. године.

Војни експерт и главни уредник „Народне одбране“ Игор Короченко је рекао да је заинтересованост Србије за руске ПВО системе веома велика.„За Србију, која је 1999. године постала жртва НАТО бомбардовања, питање јачања своје одбране је један од кључних елемената националне безбедности. Стога је интерес Србије да се наоружа руским ПВО системом дугог домета веома велика.

Преговори о могућем снабдевању су веома активни, као и преговори за набавку руских авиона МиГ-29. Уколико се реализује уговор, свакако ће то бити један веома јак геополитички корак и одличан показатељ да су руски С-300 и С-400 и даље фаворити на светском тржишту оружја“, – рекао је Короченко.

По његовом мишљењу, НАТО ће покушати да изврши притисак на Србију да обустави своје планове о набавци ових система.

„НАТО ће снажно притискати овај посао, вршити притисак на Београд, укључујући и уцене, узимајући у обзир интересе Србије у погледу приступања ЕУ, те ће се стога вршити озбиљан и масиван притисак на Београд да би се покушао осујетити уговор“, – каже Игор Короченко

Извор: Vostok.rs