Издвајамо Србија

СУЉО И МУЈО СЕ УДРУЖИЛИ – Траже отцепљење САНЏАКА!

Санџаклије траже отцепљење!

Санџачки политичари, са Сулејманом Угљанином и Муамером Зукорлићем на челу једва чекају да се појави неки повод па да на сав глас истакну како ће се Санџак одвојити од Србије, а како сазнајемо, сада су отишли и корак даље и одлучили да разговарају о могућој припреми Декларације о опстанку Бошњака која би била контрамера на Декларацију за опстанак Срба на којој ће да раде председник Србије Александар Вучић и председник Републике Српске Милорад Додик.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Бошњаци из Санџака уопште не скривају да би се најрадије ако би им се указала прилика отцепили од Србије и припојили Босни и Херцеговини. Имају осећај да они Босни више припадају. Прича о Декларацији о опстанку Срба и евентуалном припајању Србије и Српске које је помињао Додик учинила им се као одличан повод да они изгурају “своју причу“. У тој жељи сагласни су сви санџачки политичари, и све њихове међусобне политичке разлике и размирице падају у воду. Ту би се удружили и љути ривали Сулејман Угљанин и Муамер Зукорлић и остали. Иницијатор овакве такозване “Бошњачке декларације” је наравно лидер СДА-а Сулејман Угљанин који већ годинама уназад прижељкује цепање Србије – открива наш извор.

А у прилог те приче најбоље иду недавне изјаве управо високог функционера СДА-а Ениса Имамовића и лидера БДЗ-а Муамера Зукорлића.

– Санџак и мањи ентитет у БиХ тзв. “Република Српска” ни по чему нису исто јер је Санџак историјска чињеница, а ово друго настало на етничком чишћењу и геноциду над Бошњацима, рекао народни посланик СДА Санџака Енис Имамовић и додао:

– Санџак своја права црпи из свог вековног постојања и опстајања, из своје антиратне и антифашистичке традиције, из домаћег и међународног права, те бројних међународних уговора кроз векове до данас, док је тзв. ‘Република Српска’ класични ратни плен агресије на БиХ деведесетих година што га чини потпуно одвојеним од Санџака у сваком смислу. Зато право Санџака и свих грађана Санџака нема апсолутно никакве везе са овом геноцидном творевином и било чиме што се у њој и у вези ње збива – навео је Имамовић.

Муамер Зукорлић (фото:ЈуТјуб)

Са друге стране, лидер БДЗ-а Муамер Зукорлић рекао је пре неколико дана да би укључивање Републике Српске у дијалог о Косову представљало распакивање целог региона и да би се ту укључило и питање Санџака.

– О Српској у Србији не би смело и могло да се прича без Сарајева. Хоћу да кажем да, ако би се причало о РС, онда би се ту морало укључити и Сарајево, али и Санџак – рекао је Зукорлић.

Према његовим речима, било која политичка идеја јесте легитимна све док подразумева међусобно уважавање, поштовање суверенитета, државе, граница држава и томе слично.

– Не може се третирати питање РС у Београду само, односно унутар српског унутрашњег дијалога. То питање отвара и питање Санџака, односно ми бисмо морали у томе да учествујемо, али и сви важни фактори у целом региону. Партикуларно отварање питања отвара врата дестабилизацији цијелог региона – истакао је Зукорлић.

Анђелковић: То су пусте жеље

Коментаришући наша сазнања политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже да Санџак заправо не постоји, а да ће Рашка област која је постојбина Немањића увек бити у Србији.

– Република Српска је ентитет са међународним статусом и са елементима државности у оквиру БиХ, а Санџак осим као историјски појам не постоји унутар Србије. Постоји неколико општина, две или три где су Бошњаци већинско становништво, али никакав Санџак ни као регион ни као административна јединица једноставно не постоји. Те приче су без икаквог основа и ништа не значе осим што су покушај афирмисања пропалих бошњачких политичара. Потпуно су нереалне њихове жеље да се припоје Босни јер се ради о Рашкој области, срцу средњовековне Србије о постојбини Немањића – коментарише Анђелковић.

 

Аутор: Јелена Ђондовић

Извор: Ало.рс