Издвајамо Србија

СВЕ ЈАЧИ ПРИТИСАК НА СРБИЈУ: Брисел би као услов могао да затражи гашење руско-српског центра у Нишу!

Руско-српски хуманитарни центар у Нишу (Фото: Јутјуб)

Брисел би као услов за отварање поглавља 31, када на њега дође ред, могао да затражи да се Српско-руском хуманитарном центру у Нишу не одобри дипломатски статус, а могли би да затраже и гашење Центра, пишу „Новости“

Извештај о скринингу овог поглавља, које се односи на спољну политику и безбедност, још није достављен Београду, и наводи да је овај документ „закочен“, јер балтичке земље и Пољска инсистирају да се у њега угради низ захтева који се односе на слабљење веза Србије и Русије – од увођења санкција до војне сарадње.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Игор Новаковић, координатор Радне групе за поглавља 30 и 31 Националног конвента о ЕУ, каже да се Србија приликом оснивања Центра сагласила да ће дати дипломатски статус особљу.

„То није толики проблем за Запад, колико могућност да дипломатски статус добије и сама зграда Центра, чиме би он практично постао руска територија“, објашњава Новаковић.

Према његовим речима, када је Центар основан, он је био део „пакета“ договора о „Јужном току“, који је у међувремену суспендован па се поставља питање сврхе тог центра.

Из Центра у Нишу поручују да је он, за пет година рада, оправдао своје постојање и намену, која је искључиво у домену хуманитарног реаговања – пружања помоћи, спасавања и организације сарадње у борби са ванредним ситуацијама.

– Што се тиче међудржавног споразума о условима боравка, привилегијама и имунитету представника Центра, то представља политичко питање и о томе одлучују владе Србије и Русије- кажу у Центру у Нишу, преносе „Новости“.

БОНУС ВИДЕО

Војислав Шешељ се спрда у скупштини- Ана Брнабић да личним примером подигне наталитет у Србији!!!