loading...
Свет Србија

СВЕ НАС ЈЕ МАЊЕ И У СВЕТУ! У Аустралији од Срба праве Хрвате и Босанце, а у САД нас за 50 година НЕЋЕ НИ БИТИ!

Због ниског наталитета, етничке асимилације, лоше обављеног пописа становништва, али и промене идентитета, Срба у расејању је све мање, пишу “Новости”

Лист у издању од недеље наводи да у земљама ЕУ данас има нешто више од 670.514 српских држављана, а у Аустралији нешто мање од 74.000.

У оба случаја, тврде српски исељеници, на папиру недостаје велики број сунадорника – на Старом континенту скоро пола милиона, а на Петом скоро 120.000.

Према карти етничке структуре становништва, настале на основу пописа из 2016. године, коју је недавно објавио Биро за статистику Аустралије, Срба данас у Аустралији има 73.901, од којих 53.799 говори српски језик.
Аустралијски Срби, међутим, сматрају да су ти подаци нетачни.

– Наша црква и представници српске дијаспоре сматрају да нас на Петом континенту има најмање 200.000. Показало се, међутим, да нас је званично много мање и то само зато јер је нас Србе држава Аустралија прекрстила у Хрвате и Босанце – тврди председник српске заједнице у Тасманији Милутин Ивковић.

Према његовим речима, државна администрација из Канабере је све народе досељене из бивше Југославије и њихове потомке, којих је било око пола милиона, поделила по новонасталим државама као територији њиховог рођења и порекла.
– Тако су Срби из Хрватске и БиХ, у попису аустралијског становништва и карти етничког састава становника, постали Хрвати и Босанци. Тиме је у Аустралији избрисано најмање 100.000 Срба – упозорио је Ивковић.

Како наводе Новости, сличан процес крађе српског националног идентитета дешава се последњих година у земљама Западне Европе, али и Јужне Америке.

На подручју обе Америке на тај начин је “нестало” бар 100.000 Срба, додаје београдски лист.
Како указује аналитичар из Минхена Миодраг Крцуљ, у земљама ЕУ пописи су показали да данас има 670.514 српских држављана.

С друге стране, амбасаде Србије у државама ЕУ, Швајцарској и Норвешкој располажу са “оквирним” бројем од 1.167.936 грађана.

Недостаје близу пола милиона, односно 497.422 српске особе, примећује београдски лист.

Срби данас живе у 159 дрзава света, али се њихов тачан број не зна јер никада није извршен службени попис.
Једно је извесно, додају Новости, а то је да су Срби прваци у степену асимилације, односно свесног губљења националног идентитета и узимања држављанства страних земаља.

– Тај проценат у Америци је већи од 80 одсто. Зато ће Срби у САД нестати као народ у наредних 50 година. Сви ће Срби бити Американци – процењује бивши генерални конзул Србије у САД Деско Никитовић.

Чикаго са околином, у коме је Никитовић службовао, имао је средином осамдесетих око 300.000 Срба, а данас их је једва 50.000.

Најживља српска колонија данас у свету је у Аустралији јер је прилив Срба у ту земљу последњих деценија највећи, а Беч је са око 200.000 регистрованих Срба, тренутно “престоница српске дијаспоре”.

Извор: Novosti.rs
loading...