Свет Србија

СВЕ НАС ЈЕ МАЊЕ И У СВЕТУ! У Аустралији од Срба праве Хрвате и Босанце, а у САД нас за 50 година НЕЋЕ НИ БИТИ!

Због ниског наталитета, етничке асимилације, лоше обављеног пописа становништва, али и промене идентитета, Срба у расејању је све мање, пишу „Новости“

Лист у издању од недеље наводи да у земљама ЕУ данас има нешто више од 670.514 српских држављана, а у Аустралији нешто мање од 74.000.

У оба случаја, тврде српски исељеници, на папиру недостаје велики број сунадорника – на Старом континенту скоро пола милиона, а на Петом скоро 120.000.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према карти етничке структуре становништва, настале на основу пописа из 2016. године, коју је недавно објавио Биро за статистику Аустралије, Срба данас у Аустралији има 73.901, од којих 53.799 говори српски језик.
Аустралијски Срби, међутим, сматрају да су ти подаци нетачни.

– Наша црква и представници српске дијаспоре сматрају да нас на Петом континенту има најмање 200.000. Показало се, међутим, да нас је званично много мање и то само зато јер је нас Србе држава Аустралија прекрстила у Хрвате и Босанце – тврди председник српске заједнице у Тасманији Милутин Ивковић.

Према његовим речима, државна администрација из Канабере је све народе досељене из бивше Југославије и њихове потомке, којих је било око пола милиона, поделила по новонасталим државама као територији њиховог рођења и порекла.
– Тако су Срби из Хрватске и БиХ, у попису аустралијског становништва и карти етничког састава становника, постали Хрвати и Босанци. Тиме је у Аустралији избрисано најмање 100.000 Срба – упозорио је Ивковић.

Како наводе Новости, сличан процес крађе српског националног идентитета дешава се последњих година у земљама Западне Европе, али и Јужне Америке.

На подручју обе Америке на тај начин је „нестало“ бар 100.000 Срба, додаје београдски лист.
Како указује аналитичар из Минхена Миодраг Крцуљ, у земљама ЕУ пописи су показали да данас има 670.514 српских држављана.

С друге стране, амбасаде Србије у државама ЕУ, Швајцарској и Норвешкој располажу са „оквирним“ бројем од 1.167.936 грађана.

Недостаје близу пола милиона, односно 497.422 српске особе, примећује београдски лист.

Срби данас живе у 159 дрзава света, али се њихов тачан број не зна јер никада није извршен службени попис.
Једно је извесно, додају Новости, а то је да су Срби прваци у степену асимилације, односно свесног губљења националног идентитета и узимања држављанства страних земаља.

– Тај проценат у Америци је већи од 80 одсто. Зато ће Срби у САД нестати као народ у наредних 50 година. Сви ће Срби бити Американци – процењује бивши генерални конзул Србије у САД Деско Никитовић.

Чикаго са околином, у коме је Никитовић службовао, имао је средином осамдесетих око 300.000 Срба, а данас их је једва 50.000.

Најживља српска колонија данас у свету је у Аустралији јер је прилив Срба у ту земљу последњих деценија највећи, а Беч је са око 200.000 регистрованих Срба, тренутно „престоница српске дијаспоре“.

Извор: Novosti.rs