Издвајамо Србија

СВЕ ЖИВО РАСПРОДАШЕ! Странци постају сувласници наменске индустрије

Министар одбране Александар Вулин изјавио је данас да очекује да ће већ до краја године бити донет нови закон који ће омогућити и улагање у одбрамбену индустрију Србије.

То никако не значи продају одбрамбене индустрије Србије, која ће увек остати у претежном већинском капиталу државе, дакле, 51 проценат ће увек бити државни, а 49 процената јесте могућност да неко дође, понуди нам новац, обезбеди нову технологију, нови развој – рекао је Вулин током обиласка фабрике „Борбени сложени система“ у Великој Плани.

Loading...

Новим Законом о производњи и промету наоружања и војне опреме на који је алудирао министар Вулин, према ономе што је до сада познато, предвиђено је да инострани инвеститори могу да купују до 49 одсто капитала домаћих војних фабрика, као што су Застава оружје, Први партизан, Слобода, Крушик, Милан Благојевић Прва искра и друге.

Подсетимо да је јавност оштро подељена кад су усвајање и примена тог закона у питању. На једној страни су синдикати предузећа групације Одбрамбена индустрија Србије који су и недавно, у заједничком саопштењу за јавност, поручили да ће се енергично и „свим средствима синдикалне борбе“ супротставити доношењу закона који омогућава странцима да постану (су)власници предузеће наменске индустрије.

Синдикалци сматрају да фабрике домаће војне индустрије морају да остану и даље у државном власништву не само због даљег развоја српске привреде, него још више због безбедности земље.

На другој страни су стручна јавност, неретко и менаџменти војних фабрика, који сматрају да су приватна улагања, домаћа или инострана, свеједно је, неопходна, уколико се жели озбиљан даљи развој српске војне индустрије. Домаћа војна индустрија, истичу у овим круговима, највећи део своје производње извози на тржишта широм света, на којима је конкуренција све немилосрднија, и на којима ће опстајати само оне компаније које константно улажу у осавремењавање технологије и производње. Како држава Србија новац за то нема, неопходна су приватна улагања.

 

Пише: З. Радовановић, Данас.рс

Loading...
loading...
loading...