Издвајамо Србија

СВЕТСКИ МЕДИЈИ СЕ ПОДСМЕВАЈУ ВУЧИЋУ: Тешко да би отварање ИКЕА била ГЛАВНА ВЕСТ било где у свету!

Отварање 400. продавнице Икее тешко да би било где у свету било вест, а поготово не прилика за национално преиспитавање, пише Економист.

У коментару о отварању Икее у Србији и ауторском тексту који је тим поводом написао председник Србије Александар Вучић, Економист пореди потешкоће на путу европских интеграција са склапањем делова намештаја из те радње.

Loading...

“За српску владу европске интеграције значе мучење са хиљадама инструкција од ЕУ о томе како да изграде модерну државу, а за хиљаде обичних Срба, од како је у Београду отворена Икеа 10. августа, то значи провођење слободног викенда попут милиона других грађана ЕУ – купујући намештај у популарној шведској продавници и мучећи се са инструкцијама како би саставили делове”, пише лист.

Да је Икеина 400. продавница отворена било где другде у свету, тешко да би то било вест, додаје се у тексту, а поготово не прилика за национално преиспитивање предвођено српским председником Александром Вучићем.

У ауторском тексту Вучић је написао “оду” Икеи и њеном оснивачу Ингвару Кампраду. “У младости, пише председник, Кампрад је био члан шведског нацистичког покрета, али се искупио. Нико на Балкану није морао да размишља о томе на шта је конкретно Вучић алудирао. Српски председник провео је 16 година у вођству екстремне националистичке странке чији припадници су били озлоглашени због убијања и пљачкања широм БиХ и Хрватске”, пише Економист.

“Вучић каже да више не верује у идеје које су га тада мотивисале. Каже да је његов циљ стварање модерне Србије, али да је проблем то што су Срби лењи и константно чекају да им неко каже шта да раде”. Вучић је често говорио, додаје недељник, о свом дивљењу према северним Европљанима и њиховој радној етици.

Економист преноси и коментар новинара Дејана Анастасијевића: “Зар не би било сјајно, када би Србија једноставно могла да буде расклопљена, поправљена, упакована у кутију и испоручена председнику. Или, још боље, када би Србе могао да замени Скандинавцима”.

У тексту се подсећа да је Икеа у Србију први пут дошла са малом продавницом 1991, као и на то шта се дешавало наредних двадесетак година. Недељник пише и да је 2008. године, када је на Србију водио проевропски председник Борис Тадић, покушај Икее да се врати на српско тржиште био осујећен бирократијом и корупцијом.

“За многе либералне Србе који мрзе Вучића због његовог ауторитаризма и непотизма, чињеницу да је Икеа, симбол европске нормалности, отворена током његовог мандата – тешко је да прогутају”, закључује се у коментару Економиста.

 

Извор: Н1

Loading...
loading...
loading...