Русија Свет

СВИ У СТРАХУ – „ПУТИН ЈЕ МАЈСТОР ДА УРАДИ НЕШТО НЕОЧЕКИВАНО“! Шта ће да уради са 100.000 до зуба НАОРУЖАНИХ РУСА?

Русија и Белорусија увелико се спремају за највеће војне вежбе још од ере хладног рата под називом „Запад 17“, за које нико не зна како ће се одвијати.

Већ од средине августа руски војници почели су да пристижу у Белорусију, где се већ спрема терен за 14. септембар када почињу вежбе које ће трајати недељу дана. Најава је изазвала страх у Пољској, балтичким земљама и Украјини, које тврде да би Русија под окриљем вежби могла да распореди војнике у Белорусији и остави их тамо. Огласио се и бивши председник Грузије Михаил Сакашвили, који је рекао да све подсећа на анексију.

Масовне војне вежбе одржаће се у јеку захлађења односа између Русије и Сједињених Америчких Држава, након што је амерички Конгрес увео додатне санкције Москви упркос негодовању председника Доналда Трампа. Маневри који ће се одржати на простору такозваних „Врата народа“, увелико су забринули западне аналитичаре и званичнике, који тврде да није јасно куда ће вежбе да одведу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Званичници Запада процењују да би у овим вежбама могло да буде укључено и до 100.000 војника. Међутим, амбасадор Русије при НАТО пакту изјавио је да, иако не зна тачан број, сигурно неће прећи 13.000, колико је горња граница до које Русија, према међународним уговорима, није у обавези да дозволи присуство страним војним посматрачима.

Ипак, Русија би могла да подели трупе у мање формације како би задржала бројке испод 13.000. Западни аналитичари тврде да је последња војна вежба под називом „Запад“ која је одржана 2013. године, укључивала приближно 70.000 војника и пратећег особља, иако је Русија обавестила НАТО да неће прећи зацртаних 13.000.

Игор Сатјагин, коаутор књиге „Нове руске војне снаге“, сматра да је бројка од 100.000 људи вероватно претерана, али да је 18.000 више него реално, преноси британски Гардијан. Како је рекао, не верује да би под окриљем вежби могао да се деси напад на балтичке земље, с обзиром да се ради о НАТО чланицама.

– Постоје лакши начини да се изврши самоубиство. Међутим, Владимир Путин је мајстор да уради нешто неочекивано, и Русија би могла да изведе акцију негде другде. Могли би на пример да уђу дубље и заузму територију Грузије – тврди Сатјагин.

Колико год трупа да изведе Путин, њима ће се прикључити и снаге које су већ у Белорусији и у Каљининградској области, као и снаге које ће стићи авионима, што би могло да резултира највећом вежбом од 1991. године. Према речима НАТО пакта њихова највећа вежба ове године „Тридент 17“, која ће се одржати у новембру, бројаће само 3.000 војника, што је само припрема за већу вежбу заказану за 2018. годину са 35.000 трупа.

Међутим, Западна алијанса не планира да изводи додатне војнике на руску границу због ових вежби, тврде званичници из НАТО.

– Ми смо повећали наше војно присуство због анексије Крима и њеног војног форсирања у региону. У Пољској и балтичким земљама имамо распоређене четири мултинационалне ратне групе, као подсетник да је сваки напад на једног нашег савезника, напад на све нас. Ипак, распоред НАТО снага није реакција на „Запад 17“. Ми имамо наше вежбе које су унапред заказане и неће бити нових као одговор на руске вежбе – рекли су НАТО званичници.

Хладноратовске вежбе

Током хладног рата, „Запад“ је био највећа вежба Совјетског савеза који је укључивао према проценама од 100.000 до 150.000 људи. Након распада СССР-а, пројекат је оживљен 1999. године и од тада се одржава сваке четири године.

Извор: Gardijan