Издвајамо Свет

ТРАМП СПРЕМА ЗА КИМА СУПЕРНУКЛЕАРНУ БОМБУ! САД тестира нову верзију најопаснијег оружја икад направљеног!

Лидер САД би на Северној Кореји могао да испроба усавршену атомску бомбу Б61-12, чије је тестирање у току у Америци. То је Вашингтон већ једном урадио у Јапану 1945, упозоравају стручњаци

Амерички председник Доналд Трамп спремио је за лидера Северне Кореје Ким Џонг Уна супернуклеарну бомбу. Војска САД успешно је извела други тест усавршене верзије своје чувене атомске бомбе Б61, која се сматра најопаснијим оружјем икад направљеним.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Велика прецизност

Американци могу да гађају директно Кимову спаваћу собу или бункер у којем се скрива
Стручњаци страхују да би Американци могли њен прави ефекат да испробају на Северној Кореји, као што су то урадили са нуклеаркама баченим на Јапан 1945.

Све опције на столу

Према наводима Националне администрације за нуклеарну безбедност САД (ННСА), авиони Ф-15 бацили су 12. унапређену верзију бомбе Б61 (Б61-12) на полигону у Невади 8. августа.

– Бомба није имала нуклеарну бојеву главу, већ је тест изведен како би се провериле способност авиона да је носе и прецизност удара у мету – навели су из ННСА у саопштењу.

У питању је бомба која је развијена током Хладног рата 1963, а у употребу је ушла 1968, тако да је у служби скоро 50 година. Названа је најопаснијим оружјем због тога што њена разорна моћ може да се подешава. Тачније, јачина експлозије може да се подеси да буде између 300 и чак 50.000 тона ТНТ, због чега се бомба убраја и у тактичко и у стратешко наоружање.

Њене перформансе сада су побољшане. Бомба Б61-12 постала је прва навођена нуклеарна бомба у арсеналу САД. Добила је сопствени систем за навођење, тако да је сада прецизнија него икад. Некада је погађала мету са 116 метара одступања, а сада је оно смањено на 30 метара. Такође, бомба сада може да пробије и подземна склоништа и бункере.

Следећи је на мети Гуам

Ким Џонг Ун је јуче објавио да је лансирање балистичке ракете средњег домета „хвасонг-12“ преко територије Јапана било само увод пред акције на америчком острву Гуам у Пацифику.

– Ова вежба лансирања балистичке ракете је само први корак у војним операцијама у Тихом океану и увод у стављање под контролу Гуама – пренела је агенција КЦНА Кимове речи.

Он је додао да лансирање пројектила „хвасонг-12“ представља и увод у одбрамбене мере које ће Северна Кореја предузети уколико Вашингтон настави са заједничким вежбама са Јужном Корејом и Јапаном.

Безбедносни стручњаци кажу да су Американци дванаестим унапређењем Б61 нарушили стратешку равнотежу у свету и страхују да би нове особине бомбе могли да испробају на Северној Кореји.

– Након што је Пјонгјанг у уторак лансирао балистичку ракету, која је прешла преко територије Јапана, Доналд Трамп је изјавио да је „свет примио последњу поруку Северне Кореје“. То би значило да ће, уколико се Ким Џонг Ун усуди да још једном угрози америчког савезника или територију САД, Трамп жестоко одговорити. С обзиром на то да је нагласио да су „све опције на столу“, председник САД очигледно није искључио ни нуклеарну бомбу – објашњавају стручњаци.

Брига их за последице

Они додају да је Северна Кореја извела своју најпровокативнију акцију баш у „погодном тренутку“.
– Ким Џонг Ун не престаје са претњама, а бацио је ракету преко Јапана баш у време тестирања Б61-12. Ако Трамп одлучи да једном за свагда реши проблем Северне Кореје, неће пропустити прилику да испроба своју супернуклеарну бомбу на „живој“ мети. Американци се нису обазирали на последице кад су бацили нуклеарке на Хирошиму и Нагасаки, што је такође био тест. Вероватно ни сада не би размишљали о последицама кад би бацили нуклеарку на Северну Кореју – наводе аналитичари.

Према њиховим речима, ако се Трамп на то одлучи, комунистички режим у Северној Кореји био би елиминисан.

– Ким би сигурно био ликвидиран. С обзиром на прецизност и разорну моћ Б61-12, лидер Северне Кореје не би могао да се сакрије. Американци могу да гађају директно његову спаваћу собу или бункер у којем се скрива – истичу стручњаци.
Извели пробу рушења балистичког пројектилаДан након што је Северна Кореја лансирала ракету преко Јапана, војска САД извела је пробу пресретања балистичког пројектила код обале Хаваја.

Америчка агенција за ракетну одбрану (МДА) навела је да је заједно са војницима морнарице са разарача „УСС Џон Пол Џоунс“ успешно извела пресретање балистичке ракете средњег домета.

– Наставићемо развијање одбрамбених балистичких ракетних технологија како бисмо били спремни за претње – изјавио је директор МДА, генерал потпуковник Сем Грејвс.

 

Извор: Информер.рс

БОНУС ВИДЕО

https://youtu.be/DCqDO9mD3so